Грипната вълна приключва в края на февруари

Грипната вълна приключва в края на февруари  | StandartNews.com

Грипната вълна, която минава през страната в момента, се очаква да приключи до края на февруари, това заяви в ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"В рамките на два-три дни е възможно да се стигне до грипна епидемия и в други области освен Пловдив и Стара Загора. Габрово и Видин също със стойности над средните. Това, че една област не достига епидемични стойности не означава, че няма достатъчен брой заболявания. Този щам на вируса H1N1 има характеристика да предизвика малко повече и по-тежки усложнения и то предимно в детска и младежка възраст", каза още Кунчев.

"Когато има явно задържане на симптомите - висока температура, силна отпадналост повече от два дни, това е наистина е показател да потърсим лекарска помощ", добави той.

"В момента болните са средно 135 на 10 хиляди души. Разликите в отделните области са значителни. Тази година малко по-бавно върви развитието на епидемията. Не са високи стойностите, но се задържат по-дълго време", разкри още д-р Ангел Кунчев.

В същото време, учениците в Пловдив и в цялата Старозагорска област са в грипна ваканция от днес до 12 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай