Грипът обича водка и сладко

Грипът обича водка и сладко | StandartNews.com

Дори едно питие може да удължи боледуването ви с 3-4 дни

Бацилите се крият в пералнята, GSM-а и плюшеното мече

Сезонът на настинките и грипът е в разгара си. А кой би могъл да ни посъветва по-добре как да опазим здравето си от хората, които ежедневно си имат работа с кихащи и подсмърчащи пациенти? Всички знаем по няколко начина за защита от вируси - като да мием ръцете си често и да се наспиваме добре, но има и други, за които дори не сме се замисляли. Кога за последен път сте дезинфекцирали смартфона си например? От сайта prevention.com ни предлагат съветите на най-добрите лекари и медицински сестри за повишаване на имунитета и борбата с вирусите.

"Не" на допълнителното питие

Не трябва да пропускате чашата вино заедно с вечерята, но обмислете пак идеята да пресушите цялата бутилка. Проучванията на Института по злоупотреба с алкохол и алкохолизъм показват, че прекомерната употреба на алкохол потиска имунната ни система като намалява способността на белите кръвни клетки да убиват бактериите. Така че е добре да се придържаме към препоръчителното едно питие на ден. Освен това алкохолът води до дехидратация, която влошава съня и отново намалява защитните сили на организма ни. Според ендокринолога Роми Блок консумацията на дори само едно питие по време на настинка е в състояние да удължи действието на вируса с няколко дни.

Стой далеч от захарта

Въздържайте се от сладки изкушения в сезона на настинките и грипа и не посягайте към вафличките и бисквитките. Също като aлкохола, захарта пречи на белите кръвни клетки да се борят с бактериите и вирусите. Според доктор Мишел Кац дамите не трябва да приемат повече от 6 чаени лъжички захар на ден, а мъжете трябва да се ограничат до 9.

Мий всичко, което докоснеш

Кога за последно измихте пералната машина? Според д-р Шон Мюлер, шеф на инфекциозното отделение в болницата в Балтимор, бактериите обожават топлите, тъмни и влажни места и виреят на воля там. Така че пералните машини с времето гъмжат от микроби. Мюлер съветва да изсипем две супени лъжици оцет в отделението за прах и да пуснем пералнята да се извърти празна на някоя кратка програма. Вероятно недостатъчно често почистваме и телефона, микровълновата, дистанционното, дръжките на вратите и плюшените играчки на децата. Използвайте сапун и мокри кърпички с алкохол при редовното седмично почистване, за да елиминирате разпространението на микроби у дома. В грипния сезон е добре да дезинфекцирате вкъщи по-често.

Пийте пробиотици

Около 60-70 на сто от имунната ни система се намира именно в червата. "Те са бариерата между външния свят и вътрешния свят на вашето тяло", посочва специалистът по хранене Александър Райнхарт. А добрите бактерии в тази бариера успешно се борят с инфекциите. Ето защо приемът на добър пробиотик ще ни помогне в борбата с респираторните заболявания. Добра идея е също да включим киселото мляко в диетата ни.

Затаете дъх

Повечето микроби навлизат в тялото ни през носа и устата. Затова ако сте в непосредствена близост до някой, който вече има настинка или грип, не вдишвайте дълбоко въздух. При кашлица и кихане капчиците - потенциални преносители на инфекцията, политат доста надалеч, затова ако някой около вас кихне, веднага задръжте дъха си за 10-15 секунди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай