Гледаме опасни ли са антените в нета

Гледаме опасни ли са антените в нета | StandartNews.com

Описват ги в сайт, мерят електромагнитните полета в цялата страна

Всеки ще може да гледа в интернет дали има опасни лъчения от антени в мястото, където живее. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Проверката ще става чрез електронна система, в която ще са качени всички обекти с нейонизиращи електромагнитни лъчения в страната. Достъпът до сайта ще е безплатен, той ще се поддържа от специалистите в Националния център за опазване на общественото здраве. Проектът вече е в ход, а срокът за реализацията му е до края на 2016 г. Общата му стойност е 210 хил. евро, а средствата са осигурени по Норвежки финансов механизъм 2009-2014. Освен изграждането на сайта с парите ще се купят специална апаратура за замерване на електромагнитените полета, два броя мониторингови станции и специален софтуер.

Искаме хората да са спокойни за здравето си, както и да контролираме различни фактори на околната среда, които им влияят, каза д-р Кунчев. По тази причина освен програмата за електромагнитните полета здравното министерство започна и замерване на нивото на радона в домовете ни.

Няма данни, че йонизиращите лъчения са опасни за здравето на всички хора, но определено те влияят върху някои рискови групи, каза д-р Кунчев. Сред тях са децата, както и хората със сърдечно-съдови и неврологични заболявания. Заради това от здравното министерство искат и промяна в закона за здравето. Идеята е да има допълнителна защитна зона за детските градини и яслите. Това означава, че до тях допустимите излъчвания от антените ще трябва да бъдат по-ниски в сравнение с другите обекти. Много често обаче по-опасни от антените се оказват уредите в домовете ни. Ако имате един-два рутера, безжични стационарни телефони, микровълнова печка и още няколко мобилни, средата у вас е с високи стойности на нейонизиращи лъчения, предупреждава д-р Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай