Главоболие мъчи дамите, които не пият вода

Главоболие мъчи дамите, които не пият вода | StandartNews.com

Всяка трета от работещите жени има подобен проблем

Добрата хидратация подобрява всички обменни процеси в тялото, казва проф. Здравко Каменов

35% от работещите жени в България страдат от главоболие поне веднъж в седмицата. Това сочат резултатите от национално проучване, проведено през април 2016 г. от Българската асоциация за управление на хора и "Алфа Рисърч" сред работещите хора в страната. То изследва също и какви социални придобивки за повишаване продуктивността на служителите предоставят работодателите в България.

Като една от възможните причини за тази негативна тенденция сред работещите българки се посочва недостатъчният прием на вода на работното място. Освен ужасно главоболие дехидратацията на организма води и до чувство за жажда, умора, раздразнителност и понижена продуктивност. А това неминуемо се отразява не само на качеството на професионалните задължения, но и на самочувствието и добрия външен вид на дамите.

Според проучването 32 на сто от включилите се в него българки пият под 1 литър вода в рамките на работния си ден, което според специалистите е значително под препоръчителния прием особено в летните жеги. Организмът ни се нуждае от адекватно количество вода, за да функционира нормално. Количеството вода, което трябва да пием дневно, зависи от теглото ни, но особено през лятото

не трябва да приемаме по-малко от 2 литра

Добре е да имаме предвид, че водата си е вода. Всички останали напитки като чайове и фрешове са само в плюс, а безалкохолните не са препоръчителни.

Според изследването сред основните причини българките да не пият достатъчно вода през деня са липсата на време, приемът на други течности като кафе и безалкохолни, множеството задачи в офиса, както и фактът, че
едва 39% от работодателите в България осигуряват вода на служителите си на работното място.

Данните показват, че за разлика от жените мъжете по-рядко се оплакват от главоболие, докато са на работа. Една от възможните причини е фактът, че те пият средно с по 265 мл повече вода на ден от дамите. А по-добрата хидратация на организма допринася за

по-висока продуктивност и повишена устойчивост на стрес

Хората, които приемат достатъчно вода през деня, се чувстват по-енергични и бодри, което е предпоставка за позитивна атмосфера в офиса.

Друг интересен факт е, че дамите, които определят жизнения си тонус по време на работа като нисък, са близо два пъти повече в сравнение с мъжете. В същото време над 80% от хората, които пият повече от един литър вода в рамките на работния ден, споделят, че имат добър жизнен тонус и високо ниво на концентрация.

"Водата в организма е от критично значение за неговото съществуване и нормална жизнена работа.

Дехидратацията в работни условия не е рядка

и тя определено влошава всички негови функции. Фактът, че 35% от работещите жени страдат от главоболие поне веднъж седмично е обезпокоителен", коментира проф. д-р Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология на УМБАЛ "Александровска". Според него понякога съвсем малки промени в ежедневните навици могат да подобрят общото физическо състояние и да облекчат симптоми като главоболието. "Добрата хидратация подобрява всички обменни процеси в тялото. Препоръчителният дневен прием зависи от общото физическо състояние на индивида, от пола и възрастта му, но при работещите дами прием на вода под един литър дневно е недостатъчен", категоричен е проф. Каменов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай