Ген. Тонев предлага пет спешни реформи в здравеопазването

Ген. Тонев предлага пет спешни реформи в здравеопазването | StandartNews.com

София. Пет спешни промени в здравеопазването. За това настоя заместник-кметът на София по направление "Столично общинско здравеопазване" ген. Стоян Тонев в сутрешния на БНТ. Те трябва да са конкретно в спешната помощ, квалификацията на лекарите, събираемостта на здравните вноски, броя на леглата в болниците и необходимостта от здравна помощ, обясни той.

Необходимоста от промени в спешната помощ е "защото там умират хора", обясни лекарят. Той уточни, че по-квалифицираните кадри ще спомогнат за комфорта на пациентите. И подчерта, че "общините трябва да се грижат за задържане на такъв тип млади хора, защото те определят медицината след 10 години".

Следващата стъпка, която предлага ген. Тонев, е подобряването на събираемостта на здравните вноски. Той бе категоричен, че има нужда от въвеждането на лични здравни партиди, които човек да може да ползва или да прехвърля на близките си. Това ще облекчи системата, изтъкна медикът.

"Ние нарушихме връзката между районните, общинските, областните и университетските болници. Професор от университетската болница ходеше в районната болница и даваше консултации", каза Тонев за състоянието на здравната помощ в момента.

Новият министър на здравеопазването се опитва да подреди нещата поне в степен спокойствие и стабилизация, смята заместник-кметът по здравеопазването.

"Първите му стъпки са в две посоки – първата е обществените поръчки. Има промяна в приоритетите – първо, и второ – много е подозрително тези обществени поръчки да са от последния месец. Въпросът е дали те са най-важните в здравеопазването", каза още Тонев, според когото идеята на служебния министър е да се насочи финансовия ресурс в по-важните области.

"Системата работи на доверие. Самият финансов ресурс е малко. Самият труд на лекаря не влиза в никакви изчисления – нито в Здравната каса, нито в Министерството", коментира още Тонев и увери, че най-важен в спешната помощ е първият лекар.

"В спешната помощ и гений да сложиш без да му дадеш ресурс и възможности ти отново го обричаш на вечни оправдания и наказания, каза лекарят и предупреди, че служебният министър ще трябва да увеличи заплатите, за да мотивира медиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай