Фармацевти: Идва криза с лекарства след 15 септември

Фармацевти: Идва криза с лекарства след 15 септември | StandartNews.com

София. Криза с лекарства предстои след 15 септември. За това алармира шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

"Има дефицит от 96 милиона лева до края на годината и най-лошото е, че в предвидената актуализация на бюджета на касата няма предвидени пари за лекарства за извънболнично лечение. Имал съм срещи и с касата, и със здравната комисия, и кой ли още не, но информацията е публична за този дефицит", каза Костов през агенция Фокус.

По думите му дори актуализация на бюджета на касата да се случи, обсъжданите 225 млн. лева допълнително за НЗОК са недостатъчни. "200 милиона лева са за болнично лечение и 25 за онколекарства в болница. Това е цялата история и ако не се гласуват повече пари, просто няма да има достатъчно за лекарства след 15 септември", обясни Костов. Причината е, че след тази дата продължават да текат плащания за предходни периоди и кризата ще се почувства отново през декември.

"Последствията от тази криза са ясни - няма да могат хората да си вземат лекарствата, защото няма да можем ние да се разплатим за тях с дистрибуторите на лекарства и съответно няма да можем да ги купим, за да ги дадем на всички, които имат нужда", категоричен е Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай