Фармабраншът брани шефа на ИАЛ от смяна

Фармабраншът брани шефа на ИАЛ от смяна | StandartNews.com

София. Целият фармацевтичен бранш се обяви в защита на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова заради опитите да бъде сменена.

Представяме ви становищата на Българския фармацевтичен съюз, Асоциацията на иновативните компании ARPharM, на генеричните компании БГФармА и на Асоциацията на собствениците на аптеки:

ДО: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Уважаеми дами и господа,

Фукционирането на фармацевтичния сектор и ежедневната работа на участниците във веригата на лекарственото снабдяване – производители, притежатели на разрешения за употреба, търговци на едро и дребно с лекарства - до голяма степен зависи от адекватното функциониране на Изпълнителната агенция по лекарствата. Честите смени на ръководството на агенцията през последните години създаваха сериозни проблеми, за които нееднократно сме уведомявали съответните институции и медиите.

Именно затова с настоящото писмо, като представителни организации на участници в лекарственото снабдяване у нас, бихме искали да изразим задоволството си от работата на Изпълнителната агенция по лекарствата в последните 100 дни, след назначаването на новото ръководство в средата на м. юли тази година. Лекарственият регулатор бързо преодоля голяма част от натрупаните през последните години проблеми и провежда последователна и ефективна дейност, която гарантира стабилност и предвидимост на лекарственото снабдяване и осигуряване на качествени и безопасни лекарствени продукти на българските пациенти. В лицето на ИАЛ ние вече виждаме партньор, с когото можем да работим успешно както на национално ниво, така и за прилагане на европейските добри практики в сферата на фармацията и здравеопазването.
Провежданата политика в сферата на лекарствата и медицинските изделия и дейностите с тях изисква последователност и приемственост, ето защо изразяваме готовността си за подкрепа на устойчивото развитие на ИАЛ в открит диалог с държавните институции и неправителствени организации в сектора.

УС на БФС
УС на ARPharM
УС на БГФармА

Становище на Асоциация на собствениците на аптеки

Ръководството на Асоциация на собствениците на аптеки изразява своята пълна подкрепа и приветства положителните сигнали от работата на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Настоящото ръководството на ИАЛ нееднозначно показа пред целия бранш, че е решено да направи лекарствения регулатор прозрачен, на равно разстояние от всички участници на пазара и че има воля професионализмът във фармацията и равнопоставеността на всички участници пред регулативните и контролните органи да бъдат водещи в политиките на Агенцията.

След дълго очакване и полемики в бранша, понастоящем е назначено ръководство, което декларира намерения за един по-различен диалог с всички участници на фармацевтичния пазар и положително развитие на регулаторната и бизнес среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай