Евтините храни провокират метаболитен синдром

Евтините храни провокират метаболитен синдром | StandartNews.com

Метаболитният синдром е едно от най-често срещаните заболявания. Около 50% от населението страда от това нарушение, като превесът е при мъжете, а възможността за развитието му, се увеличава с възрастта. Метаболитният синдром е съвкупност от няколко фактора - затлъстяване от андрогенен тип, т.е. около талията, инсулинова резистентност, високо кръвно налягане, повишен холестерол и кръвна захар, както и високи стойности на пикочна киселина. За пациентите с метаболитен синдром рискът да получат миокарден инфаркт се повишава от 2 до 4 пъти, а опасността от захарен диабет тип 2 при тях е от 9 до 30 пъти по-голяма.

Основният симптом при метаболитния синдром е затлъстяването, като най-опасно е, когато мазнините се натрупват около коремните органи.

Човек трябва да си следи теглото и да си мери сам талията - при мъжете тя трябва да е до 96 см, а за жени – до 80 см. Освен това е задължително да се следи съотношението между размера на талията и ханша – при мъжете, ако то е над единица, е рисково, а за жените нормата е до 0,8.

Битката с метаболитния синдром трябва да започне още в детска възраст, когато се формират хранителните навици и вкусът на подрастващите. Много родители допускат грешка да търсят евтина и достъпна храна, без да си дават сметка дали качествена и дори вредна.

Другото важно условие за избягване на синдрома е физическата активност, която трябва да е поне 150 минути на седмица. И още нещо – по всякакъв начин намалете стреса, тютюнопушенето, не стойте с часове пред компютъра и пийте по 1,5 литра вода на ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай