Екип на „Софиямед" даде шанс за живот на мъж с рядък вид тумор

Екип на „Софиямед" даде шанс за живот на мъж с рядък вид тумор | StandartNews.com

Операция в екип от ортопеди, съдови хирурзи и уролози от болница „Софиямед" даде шанс за живот на 37г. мъж с рядък вид тумор

Сложна операция по отстраняването на рядък вид тумор извърши екип от ортопеди, съдови хирурзи и уролози от университетска болница „Софиямед" и така даде шанс за живот на 37г. мъж от Пловдив.

„Пациентът постъпи в лечебното заведение след множество консултации с различни специалисти в продължение на година. След направен ядрено-магнитен резонанс-високоспециализирано образно изследване, и редица други изследвания той бе диагностициран със сарком на Юинг - мекотъканен тумор, влияещ се от химиотерапия. За съжаление разположението на тумора беше това, което ни притесни – той беше в дясната половина на малкия таз и беше прирастнал към червата и пикочния мехур, което беше и предизвикателството, което стоеше пред нас", коментира лекуващия пациента ортопед проф. д-р Любен Стоков.

След свикването на интердисциплинарна комисия специалистите взимат решение да оперират туморната формация. Преди това медиците взимат биопсия, която определя естеството на тумора. В сложната оперативна интервенция участват ортопед-травматолози, съдови хирурзи и уролози, които успяват да премахнат формацията за 5 часа. Няколко дни след операцията мъжът претърпява и малка операция за ревизиране и освобождаване функцията на червата от коремен хирург.

Лекарите се надяват, че след провеждане на химитерапевтичното лечение туморният процес ще бъде стациониран и пациентът ще може да води нормален начин на живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай