Джипитата в Разград излязоха на протест

Джипитата в Разград излязоха на протест | StandartNews.com

47 общопрактикуващи лекари от Разградска област започнаха работната седмица с протест. Джипитата от региона затвориха кабинетите си, за да заявят несъгласието си с политиката на здравното министерство, което според тях създава пречки на медиците да работят нормално и затруднява достъпа на пациентите до лекарско обслужване.

Семейните доктори не одобряват практиката на министерството да ограничава правата на пациентите с наредби, които заобикалят закона. Идеята да се намали двойно броят на безплатните профилактични прегледи за хипертониците, да се задължават докторите да сключват договори за заместване през почивните дни със спешните центрове, въвеждането на пръстовите отпечатъци ще създаде хаос в системата. „Има опасност от началото на април Исперих да остане без работещи джипита, защото местният спешен център отказва да сключи договор с колегите. Така те ще останат без договори с касата, а хората без лекарска помощ." Това обясни доктор Йорданка Николова от Исперих.

Според председателя на сдружението на общопрактикуващите лекари в Разгради доктор Селиме Карагьозова, който е член и на УС на Националното сдружение на джипитата, задължението за заместване от спешни центрове заплашва да остави без семейни лекари жителите на 4 от всичките 7 общини в разградско, защото в тези райони няма условия това да се случи.

"Ние не искаме оставката на министър Москов, както ни обвиняват. Ние искаме действието на стария рамков договор да се продължи поне с още 6 месеца, докато с диалог между лекарското съсловие и властта се изгладят спорните разпоредби", обявиха недоволните доктори.

Докато белите престилки протестираха ефективно в Разград, пациентите се наредиха на дълга опашка пред единствения дежурен кабинет в поликлиниката. Личните лекари обясниха, че са създали график, който гарантира във всички селища да има дежурен доктор. Те ще протестират ефективно целия ден в понеделник, а от вторник ще стачкуват всеки ден между 10 и 11 часа, докато гласът им бъде чут.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай