Две въздушни линейки за пациенти

Две въздушни линейки за пациенти | StandartNews.com

Транспортират с хеликоптер спешни случаи в болница "Лозенец"

Въздушни линейки ще спасяват хора, които се нуждаят от спешни операции. Хеликоптерите ще се ползват при животозастрашаващи случаи, а не при висока температура. Това обяви здравният министър в оставка д-р Таня Андреева. Тя присъства на демонстрацията по транспортиране на пациент в двора на Университетска болница "Лозенец".

Хеликоптерът е напълно оборудван за оказване на спешна помощ, заяви директорът на здравното заведение проф. д-р Любомир Спасов. Между 8 и 10 минути ще отнема на въздушната линейка да отиде на мястото, за да помогне.
Санитарната авиация ще се използва в случай на тежки травми, изгаряния, чието лечение не търпи отлагане, уточни здравният министър.

Услугата е резултат на пилотен проект на здравното ведомство, болница "Лозенец" и "Хели Ер-САУ" АД. Досега държавата е ползвала самолети и вертолети на Гражданска отбрана и е плащала между половин и 1 млн. лв. годишно. Подписаният договор е до края на годината и е на стойност 20 хиляди лева, съобщи Андреева. Себестойността на полетите ще е между 3000 и 4000 лв. Здравното министерство има общо 23 летателни часа до края на годината, от тях 15 часа са подарени от фирмата. След като изтече договорът, ще бъде подписан нов.

Д-р Андреева обясни, че след преценка на състоянието на пациента, лекарите ще подават сигнал на специален телефонен номер за нуждата от хеликоптер. На него ще отговарят специалисти диспечери, които по индикации, дадени от лекарите, които са на местопроизшествието, ще дават сигнали. Транспортирането засега ще се извършва само през деня.

От началото на лятото въздушна линейка вече дежури и до МБАЛ Бургас. Посланикът на Израел у нас Н. Пр. Шаул Камиса Рас наблюдава в петък как се спасява "давеща се" в морето жена. Демонстрацията на екипите на БЧК се проведе на "Какао бийч" в курорта "Слънчев бряг". В нея участваха линейки, хеликоптер на "Хели Ер САУ" и екипи на Сдружение "Клуб Активна сигурност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай