Д-р Джафер: Трябват пари за профилактика, а не за късно лечение

Моделът с монополна здравна каса генерира дефицит, обяви зам.-председателят на парламента

Д-р Джафер: Трябват пари за профилактика, а не за късно лечение | StandartNews.com

Демонополизацията на здравната каса, както и въвеждането на единна интегрирана информационна система са двете мерки, които биха довели до по-добър контрол в здравната система и до по-добри резултати както за пациенти, така и за хората, които работят в нея, обяви  зам.-председателят на НС и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер.

Ако в политиката имаше плагиатство със сигурност управляващата коалиция трябваше да понесе някакви санкции, но напротив, ние сме доволни от това, че те дума по дума са написали това, което ние пишем от 10 години, дори със същите словосъчетания и думи", каза Джафер, цитирана от БГНЕС.

Като червена нишка през всички политики в здравеопазването трябва да минава профилактиката и скринингът. България продължава да отделя изключително малко средства за профилактика и скрининг, но отделя стотици милиони за скъпоструващо късно и болезнено лечение. Това категорично трябва да се промени", допълни специалистът в здравеопазване.

Ние вече заявихме, че за нас не е важно да има стабилност на това правителство, а да има стабилност в страната. Не подкрепяме това правителство, заради участието на фашистки елементи в него, но заявихме много категорично, че бихме подкрепили политики и идеи, които са в нашата предизборна платформа. Категорично отново потвърждавам, че демонополизацията на здравната каса например, изграждането на електронно здравеопазване с единна информационна система, с всички атрибути на електронно здравеопазване, ние бихме подкрепили", заяви Джафер, но обяви, че до момента не може да разгадае какво ознавача - поетапна демонополизация.

Това ме притеснява, но мисля, че в едни следващи разговори и дискусии с колегите от управляващата коалиция, надявам се това да бъде в здравна комисия, да се изясни какво смятат да правят. Крайният резултат трябва да бъде избор на каси от страна на пациентите, както и на лечебните заведения. Моделът, който е заложен в България с една монополна каса, генерира дефицит", коментира още Джафер и обяви, че в момента в здравеопазването цари вакханалия.

Административният съд отмени голяма част от нормативните актове, други са в етап на разглеждане и очакваме отмяната им. Доколкото познаваме стилa на ГЕРБ и грешките, които допуснаха при предишните си управления, няма да има резки движения, няма да има никакви изненади. Очаквам стъпките да бъдат много предпазливи, т.е. не очакваме нищо", каза още зам.-председателят на парламента. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай