Директор в "Софиямед": Работим по световните стандарти

Директор в "Софиямед": Работим по световните стандарти | StandartNews.com

"Ако се спазват стандартите, които се спазват в "Софиямед", ще трябва да се закрият 90% от болниците", отсече д-р Иван Колчаков

"Софиямед" работи на нивото на световните стандарти, и ни става тягостно, че някой иска да работим на извънземни стандарти с български заплати. Акушерката Емилия Ковачева е получавала над средните нива на заплата за България и София. Това заяви пред bTV един от шефовете на болницата д-р Иван Колчаков. "Не се чувствам виновен, но се чувствам отговорен. Аз съм дал анестезията на майката и познавам това бебе отлично. А една българка извършва едно нечовешко деяние. Може ли заради това да се затваря болница", попита риторично докторът.

"Трябва ли да сринем едно село със земята, тъй като бащата е нарязал детето си в Гърция. Ние сме перфектно работеща болница", каза още Колчаков. "Ако някой във вашата телевизия се хвърли от петия етаж и се самоубие, телевизията ли е виновна?", попита докторът.

Ако се спазват стандартите, които се спазват в "Софиямед", ще трябва да се закрият 90 на сто от болниците, каза още Колчаков. Пет души са били дежурни заедно с акушерката във фаталната нощ, посочи той и подчерта, че в други болници няма толкова хора. Акушерката е дала за последния месец 5 дежурства допълнително, уточни докторът.

"По 120 извънредни часа съм полагал допълнително като анестезиолог, а в Германия пък работят законно на 24-часови дежурства", коментира докторът извънредния труд, заради който, според експерти, най-вероятно сестрата е страдала от бърнаут.

Съгласни сме с одита, че нямаме достатъчно неонатолози, каза Колчаков. Той допълни, че в България специалистите по неонатология са 100, а болниците, в които се ражда, са 200. Ние сме най-осигурени с неонатолози в България, каза гостът в студиото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай