Детската смъртност отново тръгна нагоре

Детската смъртност отново тръгна нагоре | StandartNews.com

Детската смъртност се е покачила, след като от 1997 г. насам трайно вървеше надолу. През м.г. починалите деца на възраст до една година са 517, с което коефициентът на детска смъртност е 7.6 промила. Година преди това е бил 7.3 промила. "Това е най-тревожната тенденция в демографската картина за м.г.", коментира шефът на НСИ Сергей Цветарски. Според него тепърва ще се анализират причините, но е възможно ръстът да е временно отклонение от общата тенденция на спад в детската смъртност у нас, която преди 15 г. е била 14.4 промила.

Данните обаче показват, че най-висока детска смъртност се наблюдава в областите Сливен, Хасково, Силистра, Ямбол, където има и висок дял ромско население. По всяка вероятност по-високата детска смъртност при бебетата до навършване на 1 година се дължи на лошите условия на живот, както и на факта, че от тези групи най-вече са и незрелите майки, които раждат, преди да навършат 18 г. Положителна тенденция обаче е, че техният брой намалява като цяло в страната. През 2014 г. 3130 момичета под 18-годишна възраст са станали майки, докато година преди това са били 3254.

Живородените бебета през м.г. общо са 67 585 - с 1007 повече от 2013 г. Тази положителна тенденция обаче не може да бъде трайна, защото трайно пада броят на жените във фертилна възраст - с 21 000 по-малко от преди година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай