Депутатите решават за промените в Закона за болниците

Депутатите решават за промените в Закона за болниците | StandartNews.com

Министерството на здравеопазването няма да оттегли от парламента внесените промени в Закона за лечебните заведения и да премахне от тях текстовете за приватизацията на болниците. Ще се разчита на депутатите да ги отстранят между първо и второ четене или да гласуват против при окончателното приемане.

Това стана ясно при обсъждането на законопроекта в Националния тристранен съвет, пише БНР. Бизнесът и синдикатите са недоволни от факта, че промените се обсъждат след внасянето им в парламента и атакуват част от тях.

Според заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков сливането на болници ще гарантира качествено лечение. 

"Тоест това премахва възможността пациент, който е примерно след исхемичен инсулт, да не бъде изписван и след това да си търси друго лечебно заведение, в което да провежда физиотерапия и рехабилитация, това да му бъде гарантирано.

Вариантите са три: първият – сливане, което вече е заявено от Специализираната белодробна болница във Варна, която ще е част от Университетската "Света Анна". Вторият вариант е функционално обединение, което ще изисква договори между лечебници, а третият – създаване на консорциум. Това гарантира запазване на собствеността и юридическата самостоятелност, но позволява купуването на обща апаратура например, която да се ползва от тези лечебници в консорциума", обясни той.

Според вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов поиска едногодишен мораториум при приемането на промените, като в периода се забрани сключването на нови договори между Здравната каса и болниците:

Касата формира дефицит от това постоянно бълване на нови лечебни заведения, без да се отчита необходимостта. Нека се въведе едногодишен мораториум, докато влезе в Здравната каса, след това нещата се канализират. Иначе дефицитите ще съществуват, пак ще бъдат обвинявани Каса и министерство, че нищо не са направили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай