Дефектите в зрението се предават по наследство

Амблиопията се лекува успешно до 12 г., предупреждава доц. Грета Алексиева

Дефектите в зрението се предават по наследство | StandartNews.com

Очната клиника в "Александровска болница" е може би единствената в страната, където проблемите на децата със зрението се лекуват от детски офталмолози. В нея има 15 легла и те винаги са пълни, казва доц. Грета Алексиева, шеф на клиниката. В нея идват малчугани на всякаква възраст и с всякакви проблеми. Едно от честите заболявания обаче е амблиопията, по-известно като мързеливо око.

Мързеливото око е здраво на вид, но с него детето не може да вижда добре. Ако се открие навреме, заболяването може да се излекува. Ако това не стане обаче, окото остава с лошо зрение, обяснява доц. Грета Алексиева. За съжаление, често лекарите откриват късно проблема. Причината е, че няма белези, по които родителите да разберат за него, а те нямат навик да водят малчуганите на профилактичен очен преглед.
Обикновено лекарите откриват мързеливото око, ако детето има кривогледство, или случайно, ако си затвори здравото око и установи, че не вижда с другото.

Между 2 и 5 на сто страдат от амблиопия

казва доц. Алексиева. Дефектът е вроден или придобит. Във втория случай той може да се дължи на нуждата от очила и неносенето им, незначително изкривяване на окото, несъответствия между акомодацията и конвергенцията, несъвършенства на структурата на макулата, обяснява доц. Алексиева. При навременна намеса на специалист обаче проблемът може да се отстрани. Лечението включва корекция на рефрактивните грешки и фотостимулация на окото, казва доц. Алексиева.
При тази процедура се

стимулират дремещите клетки

в окото. Тя представлява вид масаж или акупунктура на окото. За да бъде максимално успешно, лечението трябва да започне преди началото на училище. Когато амблиопията се дължи на катаракта (перде) обаче, операцията трябва да се направи до няколко месеца от появата на проблема. Ако мързеливото око е следствие на рефрактивни проблеми, на нуждата от очила или от смущение във връзката между двете очи, корекцията може да стане и до 12-ата година на детето.

Друг често срещан проблем е кривогледството. То обаче се забелязва бързо и родителите водят децата при офталмолог навреме. Това заболяване се лекува с операция, а

след това се слагат очила

Трети чест проблем при малчуганите са непроходимите слъзни пътища. При тях има неперфорирана мембрана, която кара окото непрекъснато да сълзи. Заради това проблемът се забелязва лесно. Лечението отново е оперативно, казва доц. Алексиева.
Очните дефекти при децата приповтарят едно към едно тези на родителите, казва доц. Алексиева. Затова тя съветва всички родители с проблеми да заведат малчуганите си на профилактичен

преглед при специалист до 3 г.

Лекарите не смятат за заболяване късогледството и далекогледството. Ако тези състояния не се коригират обаче, те също могат да доведат до други проблеми. Затова децата трябва да носят очила при нужда. Ако не искат, може да им се сложат и лещи, казва доц. Алексиева.

Лазар помага на недоносените бебета

Запазването на зрението е проблематично при недоносените бебета. Причината е, че децата под 34 гестационна седмица имат много некачествени тъкани в дробовете и очите, защото още не са се развили. За да оцелее този малък човек, той трябва да се държи в по-специален кислороден режим, обяснява доц. Грета Алексиева. Важно
е очите на детето да се следят непрекъснато. Ако се появи дефектна тъкан, тя се коригира с лазер, казва доц. Алексиева. Освен това със специален апарат се филмира очното дъно на детето и се вижда какво се случва в него. Подобни апарати обаче трябва да има не само с столицата, а и в други градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай