Държавата увеличава вноската за здравни осигуровки

Държавата увеличава вноската за здравни  осигуровки  | StandartNews.com

Държавата увеличава с 66 милиона лева вноските за осигуряваните от нея лица, съобщи в Перник здравният министър д-р Петър москов. Досега за здравното осигуряване на пенсионери, деца, ученици, студенти и някои категории държавни служители са били преразпределяни около 942 млн лева, което е само част от задълженията на държавата към НЗОК. Тази година вноската се е увеличила с 5% и така ще бъде през следващите няколко години, докато се достигне базата на пълната дължима сума, поясни министър Москов. Той съобщи, че през миналата година 200 хиляди българи са възстановили здравно-осигурителните си права и подчерта, че през миналата година болниците в страната не са трупали нови дългове, което ще позволи постепенно да се покрият старите им задължения. Министър москов припомни, че със задна дата от 1 януари, се повишават заплатите на работещите в спешните приемни отделения като лекарите ще получават не по-малко от 1 500 лева, а сестрите – не под 900 лева.

Министър Москов беше в Перник по повод приключил ремонт на отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Рахила Ангелова" с предоставени от Министерството на здравеопазването 220 хил. лв. След това проведе работна среща за представяне на Националната здравна карта с представители на здравни институции и местните власти от Перник и Кюстендил. Пред медиите той обяви, че в двете области няма да има закриване на здравни заведения и няма напрежение по отношение на здравната карта, защото в диалог са били приети аргументите и на двете страни, а и тя остава отворена за нуждите и потребностите на пациентите. Здравната карта е първият документ, който с наложени върху него медицински аргументи се вижда професионалната грижа за всички пациенти, заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Картата е аналитична база на здравната инфраструктура в страната, а в момента се извършва анализ и преостойностяване на дейностите по клиничните пътеки, каза още министърът, като уточни, че засега диагностично-свързаните групи не са на дневен ред.

Пред млади социалисти от Перник, които го пресрещнаха с подписка срещу здравната реформа и по –специално срещу разделянето на здравния пакет на две и въвеждането на система за пръстови отпечатъци, министърът обясни, че е важно пациентът да може лично да контролира разплащанията със Здравната каса чрез личен идентификационен код.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай