Член на ОС: Фондът за лечение на деца работи добре

Член на ОС: Фондът за лечение на деца работи добре | StandartNews.com

Фондът за лечение на деца се ръководи добре. Това заяви пред bTV Ана Илиева, която е член на Обществения съвет към Фонда. Припомняме, в края на миналата седмица Пенка Георгиева, която също е член на ОС, заяви че шефката на организацията Мариета Райкова принуждава родителите, чиито деца са с тежки случаи, да оттеглят заявленията си за лечение, за да може резултатите да са отлични, а Райкова да трупа добър имидж от това.

Самата Георгиева разбрала за това миналата седмица, когато в съвета на Фонда били депозирани три молби за оттегляне на заявления от родители, а при предишните ръководства на Фонда тези случаи били единични за целия мандат на директора.

Георгиева сподели още, че е получила и обаждане от родител, който бил журналист в национална медия. Според обаждането родителят е бил обект на натиск от страна на администрацията на фонда - бил принуждаван да оттегли заявлението си, защото случаят на детето бил труден. По думите на Георгиева всичко това се получава заради "една гола амбиция на един човек да бъде директор".

Илиева обаче отрече обвиненията на Георгиева и заяви, че напълно се разграничава от думите на колегата си в Обществения съвет към Фонда. "Тя не е представител на пациентски организации, за каквато се представя", допълни Илиева.

Според Илиева новият директор на Фонда Мариета Райкова си върши работата добре. Тя не оказвала натиск върху родители, а заявленията на родителите не били придружени с необходимата документация. "Нямаме проблеми с новия директор. Изключително компетентна е, колегите също са на моето мнение. Тя е педантичен човек и гледа да изчисти натрупаните неща", категорична е Илиева.

Според Илиева Пенка Георгиева е разговаряла с родителите на сиамските близнаци от Сливен, като им казала те да намерят оферта за операцията, а Фондът ще я плати. По думите ѝ това е нарушаване на правилника на Фонда. Ана Илиева също пожела да разбере как Георгиева е била назначена като член на съвета.

Припомняме и че Пенка Георгиева заяви, че след изказването си най-вероятно тя ще трябва да напусне Обществения съвет към Фонда за лечение на деца заради влизането в сила на новия му правилник, който налагал забрана на членовете да участват в обществени дискусии.

По този повод много хора изразиха съмнение, че това ще доведе до цензура в структурата. Според Илиева обаче новият правилник предвижда да бъде избран и назначен говорител, който да гостува по медиите вместо членовете на Обществения съвет

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай