Червен телефон между линейки и прокурори

Червен телефон между линейки и прокурори | StandartNews.com

Обвинители и медицински одитори ще проверяват заедно болниците

Червен телефон между прокуратурата и здравното министерство ще бори нападенията над спешните медици. За целта ще се създаде пряк канал за комуникация между екипите на Сотир Цацаров и Петър Москов. Това стана ясно след среща между шефовете на двете ведомства в прокуратурата във вторник. Целта на мерките е да се сведат до минимум нападенията над медиците и да се стигне до ефективни наказания на виновните.

Общо 227 са нападенията над спешни медици през изминалата година по данни на здравното министерство. От тях най-много - 142, са в област Бургас. Въпреки че законът в подобни случаи е много строг и предвижда затвор до 15 години, той на практика не се прилага. От средата на 2013 г., когато се криминализираха нападенията над медици досега, има едва пет присъди по данни на здравното министерство. Най-голямата от тях е условна присъда от 3 години затвор за нападение в област Шумен. Още пет производства и дела текат в момента. Със създаването на гореща връзка между прокуратурата и здравното министерство обаче се очаква законът да се прилага по-ефективно.

Освен спешните медици Цацаров и Москов се договориха да си сътрудничат и в случаите на нарушения в болниците, които агенция "Медицински одит" е открила при проверките си. За тази цел двете ведомства ще подпишат специално споразумение. То ще се изготви от съвместна работна група.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай