Частни здравни каси може да поемат осигуряването на здравеопазването

Частни здравни каси може да поемат осигуряването на здравеопазването | StandartNews.com

Демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и пълно завладяване на пазара от частни здравни осигурители – това е една от възможностите, които управляващите обсъждат. Информацията бе изпусната в ефира на БНР от председателката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Това се случи три месеца преди министър Кирил Ананиев да е готов с обещаните два варианта на стратегия за бъдещето на общественото здравеопазване.
Дариткова съобщи, че засега не се очаква увеличение на здравната вноска, която ще продължи да бъде 8 на сто от дохода.
Друго възможно направление на здравната реформа е да се регламентира правно т.нар. „доплащане" за медицински услуги, което в момента става по полулегален начин. По този повод в интервю за интернет изданието clinica.bg директорът на института Пирогов Асен Балтов заяви, че е необходимо да бъде регламентирано доплащането (макар и минимално) от страна на пациентите.
"Мисля, че това ще дисциплинира и лекарите, и пациентите, които трябва да знаят правата, но и задълженията си и съответно – да изискват. И в момента хората доплащат, но, както се казва - под масата. Регламентираното доплащане обаче може да бъде и добре контролирано", казва той. Шефът на Пирогов напомни, че и сега има сега има допълнителни застрахователни фондове, които прилагат много стриктен контрол при плащанията и високи изисквания към лечебните заведения. "Ако това бъде регламентирано за всички, може би ще бъде и по-добре и за пациентите, и за работещите на високи обороти болници, защото те ще бъдат още по-търсени", прогнозира Балтов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай