Частни болници с повече пари от държавните

Частни болници с повече пари от държавните | StandartNews.com

ИСУЛ с 2 млн. повече, "Пирогов" - с 4 милиона

София. Здравната каса разпределя все повече пари към големите частни болници вместо към държавните. Това показват данните от средствата, които НЗОК е превела на клиниките за първите шест месеца на тази година, както и новите правила, по които те ще се разпределят занапред. Промените задълбочават финансовата криза на обществените клиники, но от касата смятат, че няма проблем.

От 1.8 млн. лв. до над 7 млн. лв. са се увеличили парите на пет от най-модерните частни болници в София за полугодието на 2014 спрямо 2013 г. Това са "Токуда", "Софиямед", "Сердика", "Надежда" и "Сити Клиник". Най-голямо е увеличението на средствата спрямо миналогодишните в специализираните частни клиники по онкология и кардиология. В същото време емблематични държавни болници като "Св. Анна", "Алекандровска", ИСУЛ, НКБ, "Св. Екатерина", СБАЛО са дръпнали нагоре с половин до малко над 2 млн. лв. Дори спешната болница на България - "Пирогов", е увеличила заработеното за шестте месеца на 2014 с малко над 4 млн. лв.

Цифрите показват огромна диспропорция в нарастването на приходите, защото държавните болници са много по-големи, а и все още поемат повече сложни случаи, отколкото частните. Според експерти в сектора е трудно обяснимо как при запазване на потока пациенти към държавните болници има толкова голямо увеличение в някои частни клиники. От касата смятат, че в това няма нещо необичайно. Надлимитната дейност на всички лечебни заведения се проверява за нарушения преди заплащането й, заявиха от там. В същото време обаче точно от НЗОК неведнъж са казвали, че последващият контрол е неефективен.

Тенденцията за пренасочване на повече обществен ресурс към частните болници ще продължи и занапред. Причината е в новите правила за финансиране на касата от средата на годината. При тях като база за определяне на лимитите на клиниките ще се вземат парите от това полугодие вместо от миналата година, както беше досега. По този начин автоматично частните болници получават повече средства, а държавните по-малко. На практика това ще задълбочи декапитализацията на държавните клиники, защото те получават веднага парите по лимитите си, а останалите с няколко месеца закъснение. От касата обаче заявиха, че нямат за цел да порязват държавните болници, а съобразяват финансирането с потока на пациентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай