Бум на чужди студенти по медицина във Варна

Бум на чужди студенти по медицина във Варна | StandartNews.com

Достатъчно ли са часове за практика в болниците, как да се повиши качеството на обучение на специализантите и как те да имат достъп до работа с високотехнологична апаратура ще обсъждат днес във Варна младите лекари и здравният министър д-р Петър Москов. "Стандарт" събира на една маса специализанти, шефове на болници, представители на лекарския съюз, здравната каса, медицинската индустрия, депутати с д-р Москов и заместника му Ваньо Шарков. Дискусията, посветена на достъпа на младите медици до качествено обучение и иновации, е част от националната кампания "Млад медик", организирана от в. "Стандарт" и Дарик радио в партньорство със здравното ведомство. На форума, който започва в 13,30 ч в УМБАЛ "Св. Марина", специализантите и Петър Москов ще чертаят план как обучението им в болниците да бъде по-ефективно, а контролът при специализациите - по-стриктен. Формула за това ще даде и домакинът на дискусията - ректорът на Медицинския университет-Варна проф. Красимир Иванов.

Качеството на обучението по медицина в България става все по-високо и едно от доказателствата за това е фактът, че все повече чуждестранни студенти искат да учат у нас, каза проф. Иванов пред "Стандарт". В момента в Медицинския университет във Варна се обучават 900 студенти от 43 страни, а броят на чуждестранните и българските кандидати тази година продължава да расте. Най-много - 350, са чуждестранните студенти от Германия, сред останалите страни са Англия, Япония, Испания, Скандинавските държави, Канада, Израел, Белгия, Холандия и др. Тази година пък за едно място по медицина в кандидатстудентската кампания в морския град се състезават 6 души. Интересът към изучаването на медицина у нас е най-вече от младежи от ЕС, а причината е доброто качество на обучение, категоричен беше проф. Иванов. Една от предпоставките за това е фактът, че студентите по медицина във Варна имат възможност да придобиват практически умения в една от най-високотехнологичните болници на България - УМБАЛ "Св. Марина", която е оборудвана с апаратура на европейско ниво. Това заедно с достойното заплащане ни помага да задържим на работа изключително добри специалисти, които да обучават младите медици, допълни проф. Иванов. В "Св. Марина" има и много специализанти - 143, а в медицинския университет 135 докторанти.

Дискусията във Варна ще надгради постигнатото на първия форум от кампанията "Млад медик", който "Стандарт" и Дарик радио организираха преди месец в София. В резултат на поетите тогава от д-р Москов ангажименти Министерството на здравеопазването вече ще плаща таксата за обучение на 221 специализанти в областите с най-голям недостиг на кадри - анестезиология, педиатрия, спешна медицина, неонатология, инфекциозни болести, патология. Освен това в парламента бе внесен проектът за промени в закона за лечебните заведения. С него здравното министерство направи и другата голяма крачка, която обеща - здравната каса да плаща за труда на специализантите.

Варна първа бори рак с 3D безкръвни операции

Варна е първа в страната с извършване на 3D безкръвни операции на болни пациенти с рак. Първата в България 3D лапароскопска апаратура във варненската УМБАЛ "Св. Марина" се използва за безкръвно отстраняване на рак на червата, белия дроб, чернодробни тумори, тумори в панкреаса, хранопровода, дебелото и правото черво, както и при лечение на камъни в жлъчката, язва и др., като пациентът избягва ненужна и травматична отворена операция. Предимствата от безкръвната хирургия са прецизност и по-добри резултати от интервенцията, по-малко болка, бързо възстановяване и бързо преминаване към следващия етап от комплексното лечение - химиотерапия или лъчетерапия, а крайният резултат са повече излекувани пациенти. В УМБАЛ "Св. Марина" вече е първият в България, а в Европа го имат само няколко болници - роботът за разтваряне на медикаменти и точното им индивидуално дозиране за онкоболни. С неговото внедряване се спестяват милиони левове от скъпите медикаменти.

Новите апаратури и възможности в УМБАЛ "Св. Марина" ще бъдат показани на здравния министър д-р Петър Москов, който 

В Клиниката по патоанатомия в морската ни столица вече се използва нова автоматизирана система за обработване на биопсия, като резултатите могат да се върнат при пациента в електронен вид, а той да ги консултира с клиника във всяка точка на света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай