Боуен масаж вместо доктор

Боуен масаж вместо доктор | StandartNews.com

При аборигените е лек за всичко - от болни бъбреци през ишиас до алергия
Терапията е безценна при мигрена и проблеми със съня, разказва Екатерина Арнаудова

Възможно ли е тялото ни да бъде настроено така, че да се самолекува, и то - чрез леки масажни движения? Именно в това се крие тайната на боуен терапията, с която можем не само да се преборим с болестите, но и да се предпазим от тях. За ползите от нея пред "Стандарт" разказва Екатерина Арнаудова, боуен терапевт и рехабилитатор.

Боуен терапията е деликатна мануална терапия, която настройва тялото ни да се самолекува. "Тя е холистична (цялостна), защото разглежда човек като единно цяло, а не като отделни и независими органи и системи", обяснява Екатерина Арнаудова. И посочва, че названието на това лечение идва от името на неговия откривател - Том Боуен. Той открива, че при дълбоко и цялостно отпускане на тялото ни се активира неговата способност то само да се справя с всякакви състояние извън нормата. "Желание на Боуен е било терапията, която всъщност той определя като "дар от Бога", да бъде достъпна за всеки, а такъв тип движения са били използвани преди хилядолетия от аборигените в Австралия", разказва още Арнаудова и допълва, че в България техниката Боуен се прилага от близо 7 г.

Този тип терапия се състои от нежни движения с палци и пръсти върху мускули и съединително-тъканни структури, директно върху кожата или леки дрехи. "Лечението Боуен е един от многото пътища, водещи до прекрасното място, наречено "здраве", и затова е подходяща за всеки. Особено за

хора, които не обичат да бъдат докосвани

и не могат да отидат на лечебен масаж или други работещи терапии, тъй като с нея може да се въздейства и през дрехи", посочва Арнаудова. Според нея точно защото е цялостна, терапията повлиява най-разнообразни остри или хронични състояния, сред които ортопедични, неврологични, УНГ и вътрешни болести. С лечението боуен можем да се преборим например с проблемите с тазобедрени стави и колена, болките в гърба, ишиаса, спортните травми, главоболието и мигренните състояния, менструалните проблеми, бъбречни болежки, алергиите, автоимунните заболявания, емоционалния дисбаланс, стреса, депресията и безсънието. "Оздравителен ефект се постига, като се въздейства върху определени точки и структури по тялото, които адресират вегетативната нервна система (ВНС) и по-точно парасимпатиковия й дял и вкарват тялото ни в баланс. Така започва процес на самолечение", обяснява боуен терапевтът. По думите й, именно ВН

регулира 80 на сто от всичките ни жизнени функции

затова ефектите и положителните резултати от лечението боуен са напълно логични. Арнаудова е категорична, че броят на нужните ни терапии за изцеление е строго индивидуален. "Ние сме уникални индивидуалности. Понякога и една терапия е достатъчна - най-често при остри състояния или при бебета. Но опитът показва, че хроничните състояния изискват време", посочва боуен терапевтът. Все пак тя споделя, че обикновено след 5-6 терапии хората вече усещат ефекта и се чувстват по-добре. А най-бързи резултати Арнаудова наблюдава при главоболие, мигрена и проблемите със съня. По думите й времетраенето на една процедура също е индивидуално - от 30 до над 90 минути. Цената на една процедура е между 20 - 40 лв., като няма противопоказания и ограничения във възрастта.

Боуен терапията се прилага в тиха стая, без силна светлина, музика и аромати, защото според Арнаудова те имат свойството да стимулират сетивата и

могат да разсеят нашия личен вътрешен лекар

За процедурата можем да се съблечем или да останем с леки дрехи, но те трябва да са удобни и да не ни притискат. Лягаме на кушетката по корем, с ходила извън нея, главата е на една страна, а ръцете са покрай тялото, а боуен терапевтът извършва 2 или повече движения и излиза от кабинета, оставяйки тялото ни да работи. "Минималната пауза между движенията е 3 минути, като има и задължителни от по 10 - 20 минути. По време на паузите клиентът лежи в най-удобната за него позиция, а ако има някаква промяна в усещанията и състоянието си съобщава на терапевта, за да знае той какво и колко и дали да прави още нещо, или да чака още - за всеки е различно", обяснява боуен терапевтът.
Арнаудова признава, че интересът към лечението боуен е голям. "Има много доволни хора

и се предава от "уста на уста"

като в доброто старо време", споделя с усмивка тя. По думите й, дори да сме напълно здрави, пак можем да се подложим на боуен терапията за профилактика. "Това е чудесна антистрес терапия, особено ако нямаме време за любимото си хоби или сили за спорт, защото е доказано, че дори само шумовият фон в града покачва нивата на стрес в организма, без да го усещаме, и се налага някак си да се справяме, за да не се отключат заболявания", посочва Арнаудова. А на въпроса защо да опитаме терапията боуен, ако не сме го направили досега, тя с усмивка отговаря така: "Защо не? Безвредно, релаксиращо, мързеливо и лечебно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай