Болницата в Ловеч отива на прокурор

От години частна структура прибирала бюджета, разкри министър Николай Петров

Болницата в Ловеч отива на прокурор | StandartNews.com

Министърът на здравеопазването Николай Петров ще сезира прокуратурата за болницата в Ловеч. Той обяви това в БНТ. Петров обяви, че състоянието на лечебното заведение е плачевно - дългове, запорирани сметки, напускащ персонал и дори неработеща аптека.

Освен това проблемите се дължат на управлението, което е допуснало от години частна структора, вместо да е наемател и да има сключен договор със здравната каса, е имала такъв само с болницата и е ползвала нейните споразумения с НЗОК. Така бюджетът е бил делен на две и държавното лечебно заведение е закъсало. 

Николай Петров обяви, че е изненадан и от обвинението в безстопанственост към шефа на онкологията в София. Имах среща с него преди няколко дни, той също е анестезиолог. Имахме коректен колегиален разговор. Той очакваше такова действие, но аз вътрешно нямах чувството, че ще се стигне дотам", каза здравният министър."Той си подаде оставката, което е достойна постъпка. Ако всичко е така - това е недопустимо", продължи Петров.

Заместникът по лечебната част ще поеме поста на шеф на онкологията, докато се проведе конкурс и се назначи титуляр.

Министър Николай Петров каза още, че експерти от Световната здравна организация ще консултират българските власти за съдържанието на природен уран във водата. Той уточни, че е поискал мнението на Световната здравна организация, за да има малко повече спокойствие и доверие сред населението. Министърът ще настоява експертите да посетят на място засегнатите региони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай