БЛС реши да подпише рамковия договор, цените остават неясни

БЛС реши да подпише рамковия договор, цените остават неясни | StandartNews.com

София. Със 155 гласа "за" Съборът на Българския лекарски съюз (БЛС) реши да подпише текстовата част с приложенията на Националния рамков договор.

12 от делегатите гласуваха "против", а 4-ма се въздържаха. За подписването на цени и обеми мнозинството от делегатите гласува, че се дава мандат "само в случай, че исканията на БЛС, представени на преговорите с Надзорния съвет на НЗОК бъдат изпълнени в срок до 29 декември". Ако това не се стане факт, тази част от Рамковия договор няма да бъде подкрепена с подписите на БЛС, заявяват от съюза.

От БЛС целят да се заложат прогнозни обеми, близки до тазгодишното изпълнение, които биха дали разход при непроменени цени до заложените 178 млн. лв., както и да се завишат цените за диспансерно наблюдение с една диагноза или с повече от една диагноза. Профилактичните прегледи на лица над 18 г. от 9.00 да се заплащат с 10.00 лв.

Така по сметките на БЛС предложените цени завишават стойността на дейностите с около 4.975 млн. лв.

"Предлагаме да се увеличи цената на първичните прегледи от 18.00 на 19.00 лв. като така предложените цени завишават стойността на дейностите с около 6.930 млн. лв.", посочват от съюза. Те настояват още останалите средства до 10 млн. лв. да се използват за увеличаване на обемите чрез регулативните стандарти. От съюза имат и конкретни искания по заплащането на определени дейности.

Предстои Надзорният съвет на НЗОК да се събере на свое заседание и да гласува тези предложения. По закон, Националният рамков договор трябва да бъде подписан до последния работен ден на тази година. Затова решението на Събора беше изпратено на ръководството и НС на НЗОК. 

По-рано днес здравният министът Петър Москов призова делегатите да дадат мандат на ръководството на Лекарския съюз да подпише рамковия договор за 2015 г., за да влезе по този начин като страна от споразумението за стабилност през идната година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай