БЛС: Рамковият договор е под въпрос

БЛС: Рамковият договор е под въпрос | StandartNews.com

Подписването на Рамковия договор е под въпрос. Това съобщиха от Управителния съвет на БЛС пред clinica.bg.

"Становището на Управителния съвет на БЛС е, че на този етап рамковият договор върви към неподписване. Причината за това не е само в парите. Има маса неща, които ни пречат. Едно от тях е прословутата Наредба 11. Аз съм ръководител на дружество в областта, в която работя, в продължение на 15 години преди да се сключи рамков договор нашето дружество заедно с представителите на касата и БЛС се събирахме и казвахме „да" или „не" на предложенията по клиничните пътеки. Ако имаше нещо допълнително, Лекарският съюз го оправяше заедно с НЗОК, подписвахме се и това беше готовата пътека. Сега обаче в Наредба 11 се включиха всички клинични пътеки със съответните показания за прием в болница, за изписване от болница, какво трябва да се включи в дадена клинична пътека и какво трябва да направят лекарите, какви специалисти могат да участват по нея", коментира проф. Огнян Хаджийски, зам. председател на Българския лекарски съюз.

"По проекта на наредба се направиха много предложения от нас. Накрая БЛС покани касата и медицинските дружества да коментираме пътеките, но се оказа, че тази наредба вече е излязла, подписана е от министъра и не може да се направят никакви корекции по нея. Тоест, за преговорите с касата бяха оставени 5-6% от маловажните неща и така те станаха абсолютно безсмислени, а колегите бяха прави да се сърдят. Отговорът от МЗ беше – дайте предложения да променим наредбата, но разбирате, че това става трудно", обясни той.

Хаджийски изтъкна още, че най-вероятно здравната карта няма да влезе в сила. И уточни, че в нейната направа са участвали и негови колеги, но накрая от министерството са излезли с други цифри.

Да не говорим за здравната карта, която се направи от екипи, в които участваха наши колеги, стиснахме си ръцете в комисиите, а накрая от министерството излезнаха други цифри. Сега чувам, че здравната карата няма да влезе в сила.

"Искат от нас в петък или събота да кажем „да" или „не" на рамковия договор без нито една наредба да е излезнала, да е одобрена. Лично аз се съмнявам, че ще подпишем рамков договор. Искаше се касата веднъж да сключва договори за обеми, после за дейност, за легла, едно отделение да може да си вземе парите, пък после да не може", каза още Хаджийски и изтъкна, че той и колегите му искат всичко да бъде по-ясно, за да могат да вземат решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай