БЛС поиска оставката на Надзорния съвет на НЗОК

БЛС поиска оставката на Надзорния съвет на НЗОК | StandartNews.com

София. Български лекарски съюз (БЛС) поиска незабавна оставка на всички членове на надзорния съвет на НЗОК. Това обяви пред „Дарик" председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. И уточни че БЛС ще заведе дело срещу здравноосигурителната институция заради това, че от Здравната каса отказаха да подпишат Националния рамков договор.

От НЗОК се мотивираха за отказа си с това, че одобряват исканията на лекарите за по-високи цени на клиничните пътеки за инфекциозни болести и за диабет. От своя страна лекарите смятат, че това е акт на безочие и наглост, който блокира всякакви възможности за реформи в системата.

„Това е поредното повече от неадекватно решение на Надзора. Да не говоря, че Надзорът през цялото време на преговорите не се появи веднъж поне в пълния си състав, обикновено двама-трима до четири човека. Т.е те отказаха практически да преговарят. Това е удостоверено с протоколи и всичко това ще влезе в съда. За мен това са някакви необясними по-скоро политически игри. И ще настояваме за незабавна оставка на хора, които не желаят очевидно да работят и да бъдат в този надзор, но са вътре. Там някой, който да не е отговорен, няма. От председателя до всичките ме членове", обясни д-р Райчинов.

„Съгласно закона в случай на отказ за подписване, Касата придобива едноличното право да определя както правила, така и цени и обеми. И в случая те се възползват от закона, който има дава предимство всичко това", каза той.

„При това решение на Касата, ще доведе до практическо елиминиране на лекарския съюз и, мисля, и на останалите съсловни организации. А без нас няма как да има каквато и да е реформа. Няма реформа в здравеопазването, в която не участват тези, които изпълняват дейността това е абсурдът, който Касата в момента сътворява. Обрича на неуспех всички добри намерения в сферата на здравеопазването, постъпват престъпно в момента", заяви още д-р Райчинов.

Няма да се подпише Национален рамков договор за 2015 г., обяви по-рано днес председателят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай