БЛС иска политика за медицински и здравен туризъм

БЛС иска политика за медицински и здравен туризъм | StandartNews.com

Единна национална политика за развитие на медицински и здравен туризъм е необходимата мярка за развитие на комплексен туристически продукт в България, според Български лекарски съюз. Това изведе като заключение. зам. председателят на БЛС д-р Галинка Павлова в изложението си на Първата конференция за медицински и здравен туризъм, организирана от Министерство на туризма и Български лекарски съюз, проведена вчера, на 23 ноември.

Конференция с международно участие на тема „Медицински и здравен туризъм в България – състояние и възможности за развитие" приключи с очакване за съвместна работа между отговорните институции и организации, за развитие на един цялостен, ефективен и качествен туристически продукт в областта на здравеопазването.

Събитието привлече над 100 участници и над 20 лектори, водещи имена в медицината, здравния мениджмънт и туризма. Конференцията бе разделена в три основни направления – „Фактори за развитие на медицински и здравен туризъм. Възможности за лечение на чужденци в България", „Перспективи за създаване на комплексен туристически продукт в областта на медицински и здравен туризъм" и „Иновации и добри практики в медицинския и здравен туризъм: международната практика". 

В първия панел бяха откроени възможностите, които страната ни предлага за привличане на чужденци за лечение в България. Специалисти в областта на ортопедията, неврологията, офталмологията, лицево-челюстаната хирургия, представители от СБР-НК, от Асоциация по физикална медицина и рехабилитация, от Българска асоциация по геомедицина и геотерапия, представители на големи спа центрове и туроператорски фирми и др., поставиха страната ни като конкурент на останалите западноевропейски държави по отношение на медицинските услуги и рехабилитационни терапии. Като основен позитив на българското здравеопазване се очерта лесния достъп до медицински услуги, както и високото професионално ниво на специалистите у нас. Според Доц. Руска Христова, член на българското дружество по офталмология, в България се предлагат процедури на световно ниво, като операция на катаракта, рефрактивна хирургия, лечение на глаукома и др., от които пациентите могат да се възползват в кратък период от време и на цена, в пъти по-достъпна от тази в чужбина. Според доц. Николай Янев, лицево-челюстен хирург в България и Англия, награден за лекар на годината от БЛС за уникална операция с 3D принтиран индивидуален имплант на челюст, България притежава всички предпоставки, за да се превърне в предпочитана туристическа дестинация за медицински и здравен туризъм. Според него, проблем съществува в задържането на качествените кадри в България, поради условията на труд, в които са поставени да работя медицинските лица. В изложението на председателя на СБР – НК, г-жа Плумелина Мичева, се представиха всички центрове на територията на България, които разполагат със специална апаратура и качества на водата, лекуващи редица заболявания и спомагащи за възстановителния период при тежки интервенции и хронични болести.

Във втория панел на конференцията се представиха перспективите и проблемите, пред които страната ни е изправена за развитие на комплексен туристически продукт в областта на медицината. Според д-р Галинка Павлова, зам. председател на БЛС, България бележи напредък в редица медицински специалности - микросъдовата хирургия, чернодробна хирургия, инвазивната кардиология и др., има наличие на висококвалифицирани специалисти и високоспециализирана медицинска апаратура, съществува бърз достъп до квалифицирана медицинска помощ на значително по-ниски цени от останалите държави. Като проблеми, тя изведе липсата на единна информация за ползвателите на медицинската услуга, неефективна координация между институциите и заинтересованите страни, разпокъсана и неактуализирана правна уредба, недостатъчен брой между държавнически спогодби, уреждащи отношенията по реализиране на специфичния туристически продукт и др. Като основна пречка д-р Павлова изведе липсата на конкретика в предлагания продукт и недобрата информираност на чуждестранните пазари, за възможностите в страната ни.

В третия панел участници от Израел, Австрия и Сърбия представиха добри практики и дадоха препоръки за по-доброто организиране дейността в този сектор.

Въпреки посочените положителни фактори през цялата 2016 г. у нас са се лекували едва 47 500 чужденци, а за първите 9 месеца на тази година техният брой е 26 300., това заяви зам. министъра на туризма, г-жа Ирена Георгиева.

„България се нуждае от набелязване на конкретни мултисекторни мерки за провеждане на Национална политика за развитие на медицински и здравен туризъм, с цел привличане чуждестранни пациенти за лечение и възстановяване", заяви д-р Павлова. „Категорично това няма да е епизодично събитие. Тази конференция беше първа и оправда целта си, а имено поставяне на базисни въпроси, проблеми и възможности за развитието на медицински и здравен туризъм в България. От тук насетне е необходима задълбочена съвместна работа с всички заинтересовани страни, така че да успеем да използваме ефективно и пълноценно потенциал на България в този сектор", коментира д-р Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай