Безплатни прегледи за хора над 60

Безплатни прегледи за хора над 60 | StandartNews.com

Безплатни прегледи за хора над 60 години ще бъдат извършени в над 10 общини през октомври. Квалифицираните лекарски грижи са част от програмата „Забавно лято, грижовна есен". Те започнаха на 1 октомври и ще продължат до 25 в областите Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково.

Седемте лекарски екипа работят в 20 населени места от общините Сатовча, Хаджидимово, Крумовград, Кирково, Тутракан, Ситово, Дулово, Стамболово, Харманли, Минерални бани.

Специалистите, сред които кардиолози, ендокринолози, ортопеди, невролози, офталмолози и уролози, ще преглеждат с подкрепата на местната администрация.

Достъпът на възрастните хора от малки населени места до специализирани медицински услуги е затруднен, а причините за това са ограниченият брой специалисти, недостигът на средства за транспорт до по-големи градове, както и липсата на достатъчно направления по НЗОК. В партньорство с фондация „Направи добро" на УМБАЛ „Александровска", през 2015 година фондация BCause за първи път започна да организира безплатни специализирани прегледи в отдалечени общини. „Опитът ни показа, че голяма част от хората не са посещавали специалисти повече от 20 години. Бяха открити заболявания, които влошават драстично качеството на живот и за които възрастните хора не подозираха, включително вродени аномалии", сподели пред „Стандарт" Ана Миланова от фондация BCause.

В повечето населени места има лекарска грижа, но много често липсва реална възможност възрастните хора от по-отдалечените села да стигнат до медицински специалисти. При досегашните прегледи и в района на Сатовча, и в Северозападна България, голям процент от хората имаха нужда от допълнителни изследвания и лечение, заявиха представители на местната администрация, оказващи съдействие при координацията на програмата.

Медицинските прегледи и изследвания се провеждат в съответствие с едно от направленията от дългосрочната устойчива програма - „Забавно лято, грижовна есен", която се осъществява за трета поредна година от Фондация BCause, в партньорство с фондация „Направи добро" на УМБАЛ „Александровска" и с финансовото съдействие на най-голямата международна тютюнопроизводителна компания у нас. Програмата е част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини. Второто издание на „Забавно лято, грижовна есен" се нареди сред отличените участници в Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите през изминалата 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай