Без скалпел лекуват миома в болница „Тракия“

Без скалпел лекуват миома в болница „Тракия“ | StandartNews.com

Високотехнологичният метод е приложен под ръководствата на румънски специалист

Пациенти на старозагорската болница „Тракия"- Парк са излекувани успешно от новобразувания без хирургическа интервенция, чрез съвременни миниинвазивни манипулации, съобщиха от здравното заведение. Става дума за жена на 63 и двама мъже на по 82 години със, съответно фибром на матката, и аденоми на простатата. Пациентката е страдала от голяма миома, чието отстраняване по хирургичен път не желаела. При мъжете пък поради напредналата им възраст операцията би била рискова и с редица усложнения. И тримата пациенти в момента били в много добро състояние след извършените миниинвазивни манипулации за емболизация (запушване) на артериите, захранващи с кръв увредените участъци на матката и на простатата. Така болната тъкан некротизира и изсъхва, миомата се свива, уголемената простата възвръща нормалния си обем и спира да расте, поясняват ефекта специалистите.

Манипулациите по високотехнологичния метод са били извършени от двама специалисти в инвазивния сектор на кардиологичното отделение - д-р Борислав Борисов, шеф на отделението, и инвазивния кардиолог д-р Михаил Михалев, под ръководството на д-р Рареш Никифор от Румъния. Кардиологът от северната ни съседка е един от водещите специалисти в Европа в тази област. Той има огромен опит в прилагането на методиката на емболизация при лечение на простата и миоми – над 7000 случая досега, допълват от болница „Тракия".

Румънският консултант, д-р Рареш Никифор заяви, че е впечатлен от възможностите на болница „Тракия" и сътрудничеството ще продължи. Българските му колеги от високотехнологичната болница щели да проведат работна среща в специализираната клиника на д-р Никифор в Букурещ. Планирани били и нови визити на румънски лекари в болница „Тракия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай