Бебе мумия подлуди болница

Бебе мумия подлуди болница | StandartNews.com

Аргирови твърдят, че рожбата им е жива и продадена от лекарите

Близначето бе загинало в утробата 3 месеца преди раждането, обясни д-р Милко Папазов

Семейство Димитричка и Веселин Аргирови от Варна имат три деца. В началото на миналата година разбират, че чакат още две. До края на бременността бъдещата майка е преглеждана с ехограф 8 пъти от четирима различни специалисти. Всичките са единодушни, че бебета са две и са живи. До момента на раждането, когато дават на родителите само едно бебе. Това разказа в репортаж "Нова ТВ". Обясненията на лекарите са, че второто бебе е мъртвородено. Майката научава новината минути, след като излиза от упойка след раждането. Починалото бебе пък е показано само на бащата. Според Веселин - само за секунди, и то - докато е бил в шок. Часове след раждането бащата подава жалба до полицията и здравните власти. Съмнява се, че детето му е продадено. Дали е така? "Стандарт" потърси отговорите в родилното отделение на МБАЛ "Св. Анна"-Варна.

В преддверието на родилното отделение на МБАЛ "Св. Анна" в четвъртък по обяд по нищо не личеше, че сутринта е завъртян скандален репортаж по "Нова ТВ". Както винаги бе пълно с близки и роднини с цветя, които очакваха да видят майките и рожбите им. Тук татковците се запознават с бебета 2 часа, след като проплачат. Едва по обяд екипът на д-р Милко Папазов, завеждащ родилното, изпусна парата срещу обвиненията за продажба на бебета по случая с родено мъртво близначе от Варна.

Драмата на семейството е от края на октомври м.г., но излезе наяве едва сега. "Варненка износи мумифицирано бебе, близначето му - живо и здраво", писа първи местният в. "Народно дело". Въпреки че е носила мъртво бебе в утробата си близо 4 месеца, Димитричка ражда по план. В медицината подобен казус е известен като "Синдром на изчезналия близнак". Лекарите признават, че много рядко се случва при наличие на мумифицирано бебе, развило се до такава степен, бременността да протече нормално и до край и по тази причина се смята, че

случаят във Варна е уникален

Още тогава е потърсено мнението на един от най-видните специалисти по акушерство и гинекология, не само във Варна, проф. Иван Козовски, който коментира, че ако тези деца бяха еднояйчни, рискът смъртта на едното да засегне и другото е бил огромен.

Месеци след това стана ясно, че по случая се води разследване. Образувано е досъдебно производство по чл. 134 от НК за телесна повреда поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правнорегламентирана дейност срещу неизвестен извършител. Това обясни за "Стандарт" районен прокурор Десислава Йотова. До момента повдигнати обвинения няма. От прокуратурата отказват коментар за самото разследване и най-вече дали е в посока свързана със съмненията на родителите за трафик на бебета.

"Не се ли повтаря случаят "Горна Оряховица". Беше излъчен един абсолютно манипулиран, клеветнически материал, в който колективът на родилното отделение бе обвинен в продажба на бебета. Ние тук сме все едно като онези каналджии цигани от Хасково, дето си продават бебета и 20 души екип сме не организирана престъпна група, а направо някакъв клан. Това е възмутително", не скри гнева си д-р Милко Папазов. Той изражда бебета от 29 г. насам, а от 2 г. е шеф на родилното отделение в МБАЛ "Св. Анна". Само за миналата година там са се появили на бял свят 17 живородени близнаци.

Д-р Папазов е бил и опериращият лекар на майката в 10 ч. сутринта на 30 октомври м.г. Но не сам, а с 6 души лекари и сестри и две групи студенти по медицина на стаж в родилната зала по това време. "30 г. даваме живот и радваме хората, а така наклеветиха имената ни", каза и акушерката Соня Захариева. Тя и д-р Папазов са били двамата, когато са показали мъртвото близначе на бащата отвън, който твърди, че в шока си не би могъл да разбере негово дете ли или не.

Познавам манталитета на всезнаещия българин

и веднага след излизане от операционната му показах лично плода, след което беше предаден на патоанатомите", връща лентата назад д-р Папазов. Още същия ден след оплакване в полицията всички близо 20 човека в родилната зала са извикани на разпити, а след това са дърпани и къде ли не да дават обяснения.

"Тези хора писаха до здравен министър, до всички инстанции, това е тяхно право, но тези, които разбират, знаят, че няма престъпление, а има допуснати диагностични грешки", казва докторът. И признава, че тяхната е допусната само при приемане на жената. "На 27 октомври също сме отбелязали, че е с близнаци, това е наша грешка. Тя е ходила 9 месеца на консултация и й казват, че е с близнаци, ние приемаме, че е с близнаци почти на юнашко доверие. Със старата ултразвукова апаратура, която обещават да подменят от много години, но не се случва, да, това е грешка", категоричен е шефът на родилното.

Според него обаче, ако е имало заговор на 20-ината да крадат едното бебе, щяха още при прегледа да кажат, че едното е мъртво и веднага да я оперират, а не чак след 3 дни. "По време на операцията се установи, че единият близнак е загинал преди повече от 3 месеца и започнал да се мумифицира. Това не е невиждано в акушерството. Но защо 9 месеца на консултации това не е забелязано, не е наш проблем", каза лекарят.

Според д-р Николай Колев от екипа има груба грешка в женска консултация - високо рискова бременност, каквато се води с близнаци, трябва да бъде консултирана със специалист по образна диагностика. "Няма документ, че е консултирана с образна диагностика", твърди д-р Колев. В родилното на "Св. Анна" смятат, че шумът сега се вдига, защото проверките от Здравна каса на медицинския одит са установили грешки в диагнозата, които не са повлияли на поведението при раждането на жената със секцио.

Някой иска да прехвърли проблема от болната на здравата глава

смятат докторите, решили по съдебен път да изчистят имената си заради съмненията и обвинения за продажба на бебета.
Д-р Мария Желязкова, която е диагностицирала майката по време на бременността, не бе открита за коментар. В една от клиниките, където има практика, казаха, че се води разследване и затова няма как да се коментира. Родителите пък са поискали да бъде направена ДНК експертиза на починалото бебе, но тя се бави вече месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай