20:05 ч.

02.01.18

1 мин.

0

0

0

БЧК: Само 21 на 1000 българи даряват кръв

от редактор |

БЧК: Само 21 на 1000 българи даряват кръв

Има още какво да обясним за важността на кръводаряването, тъй като само 21 на 1000 българи даряват кръв. Това каза заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска в интервю за „Фокус".


„БЧК активно работи за подобряване на информираността на обществото, че освен висок хуманен жест, кръводаряването е необходимост. Кръвта няма заместител. Около 500 човека на ден се нуждаят от ново преливане. БЧК заедно с Националния център за хематология и трансфузиология организират кръводарителски кампании и акции. За съжаление сме далеч от това, което бихме искали да получим, а именно 30 на 1000 души кръводарители", коментира д-р Тодоровска.


Тя поясни, че БЧК е направил за втори път тази година една много успешна акция с подкрепата на словашкото посолство. „В един ден на 14 ноември дариха 40 души. Да си кръводарител това е марка за здраве. За да се дарява кръв, човек трябва наистина да е здрав и да е в добра кондиция, за да може да стане кръводарител. Затова ние постоянно работим сред различни групи от населението, но най-вече разчитаме на студентите и младите хора, които веднъж заразили се с вируса на доброто, продължават в годините да дават кръв и да стават доброволни кръводарители. Имаме множество такива примери в цялата страна", заяви заместник-изпълнителният директор на БЧК.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент