Бавят операция на дете с тежко гръбначно изкривяване

Бавят операция на дете с тежко гръбначно изкривяване | StandartNews.com

Бавят два месеца лечението на 14-годишно момиче, въпреки че Фондът за лечение на деца е одобрил и ще плати операцията й. Причината е в разминаване на правилата за работа на институцията и Закона за обществени поръчки.

Иван Гинев пътува от Шумен до София три пъти, за да е сигурен, че Фондът за лечение на деца ще помогне на дъщеря му.

„Изкривяването беше 65 градуса. Аз се уплаших тогава и попитах дали не може да се коригира с корсет", спомня си Иван. Оказало се обаче, че не може. Две години по-късно изкривяването на гръбначния стълб на Илияна е 107 градуса.

Единственото решение е поставяне на специални импланти. Фондът за лечение на деца може да ги плати, но операцията се бави.

„Детето се разболя от грип и отложиха за операцията за 13-и март тази година. На 8-и март ни се обадиха от болницата и обясниха, че спират да работят с Фонда, защото имат финансови недоразумения", разказа Иван пред Нова телевизия.

Докато Илияна е болна, Фондът сменя директора си. Новият директор спазва стриктно правилата. А според тях - за да се платят медицински изделия с публични пари, трябва да има обществена поръчка. Частните болници обаче не са длъжни да сключват такива договори и затова не го и правят.

„Никой не може да лиши частните лечебни заведения да направят договори по обществени поръчки. Те нямат такова задължение, но никой не им пречи да си направят такива", коментира директорът на Фонда Тинка Троева.

„След дълги увещания от страна на директора на фонда за малко търпение ми изпратиха писмо, с което ме уверяват, че може да се направи операцията в "Иван Рилски" и в "Пирогов", като запитах на място докторите в двете болници, беше казано, че не може да се направи операцията", разказа Иван.

Решението е специалистът от частната болница да бъде нает да оперира в не-частно лечебно заведение. Директорът на болница "Свети Иван Рилски" вече обеща да покани специалиста от частната болница, който да оперира Илияна в университетската болница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай