Бързаш с жлъчката? Дай 1100 лв. от джоба си!

Бързаш с жлъчката? Дай 1100 лв. от джоба си! | StandartNews.com

Отпадане на лимитите за диализа и онкология обмислят от НЗОК

Хаос, листи с чакащи и бум на доплащането - такива се оказаха последиците от финансовите лимити на болниците през 2015 г. В "Параграф 22" се оказаха и онкоболни, пациенти на диализа и бъдещи майки. Затова от здравната каса (НЗОК) и лекарския съюз (БЛС) обещават, че рестрикциите за тях ще отпаднат. Дали и кога - предстои да видим. Дотогава - "Стандарт" направи проучване колко и за какво ни се налага да плащаме от джоба си, влизайки в болница.

У нас пациентите би трябвало да получават безплатна медицинска помощ срещу здравните си осигуровки. На практика обаче често това не е така. Пациентите редовно доплащат както за прегледи, така и за самото си лечение в болница. Едно от най-скъпите пера са медицинските изделия. При 53 от 311 клинични пътеки официално не се покриват всички медицински консумативи. Някои от тези изделия струват от порядъка на няколко хиляди - 2, 3, 5, дори над 10 000. Тук например влизат инструментите за лапароскопските операции или консумативи за неврохирургични интервенции. При редица други пътеки хората си доплащат за поставянето на медицински изделия с по-високо качество от това, което покрива на 100% касата. Отделно от това обаче болниците измислят редица трикове, с които да дофинансират дейността си.

Масово от пациенти се искат около и над 1000 лв.

за "допълнителни услуги", като дори не е ясно какви са, показват фактурите, които получават фондовете. Обикновено най-много пари вървят около ражданията. Пакет с "допълнителни услуги" редовно се фактурира на родилките за около 1900 лв. Понякога в него не е ясно какво влиза, друг път има подробна разбивка. Така например срещу 1895 лв. бъдещата майка получава самостоятелна стая с интернет, кабелна, хладилник, меню по избор, клечки за уши, шампоан и чехли за еднократна употреба. По 120 лева се плаща, за да присъства на раждането и бащата. В повечето болници ВИП стаята струва над 130 лв. на ден. За да спре рекета с "допълнителните услуги", здравните фондове и предишното ръководство на НЗОК предложиха да се променят правилата за достъпа до лечение в наредбата на здравно министерство (МЗ). За това се обяви и новият шеф на касата д-р Глинка Комитов. От МЗ обаче реакция засега няма.
Нерядко се нарушават и правилата за избор на екип, като се взема повече от тавана от 950 лв., отново маскирайки се с "допълнителни услуги". Някои родители са длъжни да доплащат дори и да не искат лукс, ако държат да бъдат в болницата с детето си. В някои лечебни заведения искат по

45 лева на ден за придружител на бебе

С въвеждането на лимитите обаче на някои пациенти им се налага не да доплащат, а направо да плащат 100%. Ако не искате да чакате с месеци за операция, трябва да покриете от джоба си пълната й стойност. В болницата "Св. Иван Рилски"-София например в клиниката по ревматология има хора, които избират да си платят, а да не чакат, разказва директорът й Дечо Дечев. Това означава, че те броят от 700 до над 1100 лв. на ръка за нещо, което трябва да покрива НЗОК. В други клиники - като гастроентерологията, обаче цените са много по-високи. Една операция на черен дроб струва 3000 лева, а листи има и за нея. Дори простото махане на жлъчка с отворена операция е над 1127 лв. Оскъпяване ще има и за прословутите хернии, които всички управляващи дават като първата диагноза, за която може да се чака. Хората вече няма да броят по няколко стотачки за платното, което трябва да се имплантира, но и за самата процедура, която струва около 600 лв. по каса.
Друг препъникамък на реда за чакане е, че се създават предпоставки за корупция. Никога човек не може да е сигурен, че някой не е

"бутнал", за да го вместят по-наред

Оправдание пък винаги ще се намери - той е по-спешен, казват лекарите. Практиката с листите на чакащите обаче е на път да се разрасне. Това ще стане с готвеното разделяне на пакета на НЗОК на две, алармират експерти. "С въвеждането на лимитите в болниците и предстоящото разделяне на пакета доплащането ще се увеличи още повече", предупреждава председателят на Асоциацията на здравните фондове д-р Мими Виткова.
Въпреки че засега няма генерален завой в тази политика от страна на управляващите, вече има наченки на промяна. "Обсъждаме да се премахнат лимитите за диализа, химиотерапия и лъчетерапия", заявиха от касата. Оттам

ще дадат предложение на Надзорния съвет

да се плаща за всеки пациент, който е минал през тези дейности, защото не може да се чака за тях. "Лимитите в диализата са страшни, средствата са до 90% от миналогодишните, а очакваният ръст на пациентите е 10%", заяви проф. Емил Паскалев. От БЛС, които са партньори в изготвянето на правилата пък, бяха още по-категорични. "Лимити за диализата и ражданията никога не е имало", каза д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, пред "Стандарт". Според него болниците могат да отчитат всеки пациент, който са имали по тези дейности, и ще си получат парите. "Ясно е, че няма как да се лъже с диализата или раждането, явно трябва да се пусне допълнително указание на болниците за тези дейности, за да са спокойни", смята той. Според него обаче за онкологията тепърва ще се правят анализи на харчовете, за да се види какво ще се предприеме като промяна. Въпросът е дали дотогава в името на измислената финансова стабилност няма да пострадат хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай