Бърнаут ефектът често се дължи не на преработване, а на заболяване

Бърнаут ефектът често се дължи не на преработване, а на заболяване | StandartNews.com

„Не винаги правилния път е истинският път", гласи древна източна поговорка. Всяко нещо в този живот, дори философията и историята си имат предистория. И тя е една древна истина, стояща в основата на най-успяващите днешни религии. Там е казано, че робът не може да бъде роб на роба!

Погледнато от материалната гледна точка на този философски камък ще стигнем до две изходни позиции за съвременното общество. Някои могат да ги наричат заболявания, други – психични състояния. Аз бих ги нарекъл житейско наказание, носещи името бърнаут ефект и такоцубо. За едното се казва, че е прегряване на мозъка, а за другото – повишен енергизъм на сърдечния мускул, водещ на руптура (всички сте чували сърцето му се пръснало)-синдром на разбитото сърце. Какво е общото между тях – може би това е състоянието, което аз ще кръстя „синдрома на Франкенщайн". Защо? Защото отдавна е написано, че бащата на Франкенщайн умира от синдрома на разбитото сърце. Историята е много дълга, но и много поучителна. Дали е фантазия, дали е паранормално, дали незнание, дали непознаване на материята, за това нещо трябва да попитаме някой хамалин, чийто интелект получава 100 лева на час. За съжаление в момента държавата ни е един октопод от какви ли не „майстори", свързани с какви ли не услуги и нищо повече. Интелигенцията и средната класа е завряна в миша дупка, а искаме да бъдем в Европа. Нищо обидно, нищо лошо, само където всяка жаба трябва да си знае гьола, тъй като всеки лекар се чувства ужасно обиден от тази ситуация. Пък после нека се сърдим, че се затварят болници. Но такива няма да има без лекари. И как искате да бъдат те тук, да лекуват, когато срещу някой от тях текат разследвания в продължение на над 30 години. Кого и защо гоните? Какво искате да постигнете? Няма срамни професии, няма срамен труд, но има срам, когато някой се гаври с възнаграждението с най-достойните професии, определени като такива от целия нормален свят. Но нека се върнем на чудноватото състояние, наречено синдром на разбитото сърце.

Въпрос 1: Какво се крие зад
синдрома на разбитото сърце ?

Заболяване може да ни
доведе до стресово състояние

Досега много пъти сме чували тази фраза, особено от популярните сапунени опери, заливащи следобедните часове на родния ефир. Общо взето винаги е битувало мнението, че той се появява там, където има любовни драми и несгоди. Е все пак се оказва, че да ти разбият сърцето никак не е само, защото някой те е отсвирил, казано на жаргон. Наричаният още стрес-индуцирана кардиомиопатия, може да покоси човек дори и ако той е здрав. В това отношение изследванията сочат, че жените са по-склонни от мъжете да преживеят поява на внезапна, силна болка в гърдите, определена от някои учени като реакция на организма към хормоните на стреса. Това би могло да бъде провокирано от смъртта на човек или развод, предателство или друго травмиращо събитие в живота. Синдромът на разбитото сърце често е погрешно диагностициран като сърдечен пристъп поради факта за налично сходство между симптомите му с други сърдечни неразположения. В действителност тестове, направени на хора, страдащи от тази диагноза, показват драматични промени в сърдечния ритъм и кръвта. Но за разлика от инфаркта например, отсъстват данни за блокирани сърдечни артерии. Tакоцубо кардиомиопатията е вид неисхемична такава, при която се наблюдава внезапно временно отслабване на мускулната част на сърцето. Същата е и вече призната от медиците като причина за остра сърдечна недостатъчност, смъртоносни аритмии и руптура на вентрикула. Но нека кажем, че стрес индуцираните състояния, за каквото се счита този синдром не е задължително да бъдат провокирани от емоционални състояния. Това е така, тъй като едно налично в организма латентно или остро заболяване също се явява фактор, провокиращ стрес в тялото. Просто в такива случаи инфекцията е последното нещо, което може да бъде заподозряно. Ще дадем пример с човека Х, който е диагностициран с хронично бъбречно заболяване, резултат от хроничен гломерулонефрит, чието лечение е хемодиализа. По време на изпълнение на работните си задължения, същият наранява дясната пета до разскъсване на кожата. Въпреки, че травмата е почистена и обработена, около два дни след инцидента се появава обща слабост, суха кашлица, болки в гърлото, втрисане, и виене на свят. Тези симптоми налагат преглед при медицинско лице, което установява зачервяване, подуване и освобождаване на гноен секрет от дясната пета. В случая именно последвалото развитие на вторична инфекция създало предпоставка за появата на сърдечно усложнение.

Въпрос 2: До какво може да доведе хипоксията

Липсата на кислород води до възпаления

Но сред състоянията, предизвикващи „синдрома на разбитото сърце", се нарежда и хипоксията. Тя представлява недостатъчно снабдяване с кислород на клетки, тъкани, органи или на целия организъм. Но хипоксията и бактериалната инфекция често съществуват едновременно особено в остри и хронични клинични условия. Връзката между нея и възпалението е близка и двупосочна. Самата хипоксия може да предизвика възпаление, тъй като поразените клетки също консумират кислород. Острата хипоксия индуцира бързо прогресивна заболеваемост след локална инфекция със Staphylococcus, особено MRSA и системна инфекция със Streptococcus pneumoniae. Не е тайна, че въпросните споменати патогени се нареждат сред най-опасните за човека, поради простата причина, че могат да предизвикат множество по рода си тежки инфекциозни процеси, които дори и при интензивно лечение са в състояние да рецидивират след време. Не такава е ситуацията при цитомегаловируса, който според учените също може да ни „разбие сърцето".
Заразяването с него се се случва посредством контакт с телесни течности на инфектиран човек (между другото актуалната информация към момента, а и моят опит сочат, че диабетът също може да се определи като инфекциозно заболяване, предавано по контактен път. А къде е манджата?). Инкубационният период за развитие на симптомите при цитомегаловируса варира от 3 до 12 седмици. При тази диагноза по-голямата част от заразените не съобщават за симптоми или усложнения. Но острата цитомегалия може да имитира инфекциозната мононуклеоза или пък чернодробна инфекция от хепатит А, В или С. И ако помните добре, то знаете, щото второто име на мононуклеозата е болестта на целувката. Така, че спокойно можем да кажем, че разбитото сърце е резултат от лошите избори и преживявания в живота, като в това число поставяме и полово предаваните заболявания. А те повярвайте имат силата да влияят силно и върху сърцето и мозъка. Иначе казано, разбирайте, че появата на бърнаут ефекта, от който се оплакват толкова много хора не винаги идва от преработване. Всъщност добилото популярност състояние се представя като емоционално и физическо изтощение, водещо до понижено либидо сред мъжете и депресия при дамите и разбира се неработоспособност. Но нека кажем нещо. Наличието на заболяване в организма винаги води и до двете състояния. Просто едното настъпва след другото. В случая първо налице е неспособността на организма да се справя с обичайните си дейности, просто защото нещото, което го саботира, наречено инфекция, черпи жизнените му сили най-безцеремонно. После неминуемо се появава и емоционалната нестабилност, която е резултат от осъзнаването на безсилието. Досега в медицинската практика не е имало случай, в който болестта да не е повлиявала индивида на ниво емоция. А що се отнася до синдрома, кръстен от мен Франкенщайн, то приемете, че това е октопода на простотията, алчността, злобата, завистта. И, който го притежава е само една изгоряла душа. Но тя е таква не заради труда с мотиката на нивата, лозето, царевицата, а е плод на един друг не по-малко печален синдром наречен „дете на лесната печалба". Същата, която съсипа безброй човешки животи и затри един куп невинни съдби, посрещани от св. Петър на небесните порти. Но кои от тях е отпратил само той знае. За това мили хора, не позволявайте никой да се гаври със съществуването ви и да петни вашето име. Пазете го, защото то ще се помни дори, когато вас вече ви няма! Честит празник на всички, празнуващи на днешния светъл християнски ден! Бъдете живи, здрави и човечни към околните!

Д-р Петър Кътев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай