България е пета в Европа по затлъстяване на подрастващите

България е пета в Европа по затлъстяване на подрастващите | StandartNews.com

Според проучване, извършено от специалисти по проблемите на затлъстяването страната ни се нарежда на пето място в Европа по затлъстяване на децата. Това съобщи доц. Светослав Ханджиев – член на ръководството на Европейската академия на науките по хранене и председател на БАСОРД. Той и негови колеги от Европа дискутират в рамките на международен форум, който се провежда в Албена проблемите със затлъстяването и наднорменото тегло при децата и последиците от това.

„В проучването са изследвани и е направен анализ на деца от 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа. Пред нашата страна по процент затлъстяване са само Ирландия – 23.1 %, Албания – 22 %, Грузия – 20 %. В България процентът е 19.8 на сто, като според СЗО в следващите 15 години нивата на затлъстяване във всички възрасти ще растат, а експертите прогнозират, че до 2030 г. в България 89 % от населението на страната ни ще е с наднормено тегло" – каза доц. Ханджиев. Той и колегите му алармират, че именно наднорменото тегло води до тежки заболявания като артериална хипертония, диабет и други. Като превенция специалистите препоръчват правилно хранене и култура на движение.

„Проучване показа, че броя на частните клетки се формира в най-ранна детска възраст. Затова от изключително значение са първите 1000 дни на детето, т.е. – от неговото зачеване до около 2-годишната му възраст. За да не бъде предразположено към затлъстяване и развитие на диабет и други заболявания, то майките по време на бременност, не бива да наддават повече от 15-16, максимум до 20 кг" – коментира още специалистът.

Доцентът подчерта още, че ако се вземат мерки срещу наднорменото тегло в първите 6 години на детето, то рискът да има здравословни проблеми по-нататък е 25 на сто, докато ако се обърне внимание на излишните килограми след 18-годишна възраст, то рискът от хипертонии и диабет нараства на 75 %. Той препоръчва в детска възраст, а и не само, да се намали консумацията на сол – българинът консумира 3-3,5 пъти повече сол от нужното. При децата до 4-5-годишна възраст доцентът казва, че трябва да се ограничава сладкото. Пред медиите той представи и още една стряскаща за страната ни статистика от проучване, приключило през май т.г. – децата на възраст от 6 до 9 г. у нас провеждат по 25.7 часа на седмица. В Холандия техните връстници престояват пред екраните на телевизорите и компютрите едва 14.5 часа седмично.

„За да не се стига до затлъстяване, трябва ежедневно да има движение" – казва специалистът и добавя, че за всички възрасти са полезни ходенето пеш, карането на колело, плуването.

Ханджиев коментира още, че не е нужно да се подлагаме на диети, а е достатъчно да спазваме традициите на нашата си балканска кухня, според която пиенето на мляко изобщо не е вредно. Той дори препоръчва разтоварващи дни, в които в рамките на 4-5 приема през деня се изпива литър и половина прясно мляко, смесено с 4-5 чаши кафе или черен или зелен чай. Друга препоръка за намаляване на килограмите е седмично да въведем в графика си разтоварващ ден на кисело мляко. През целия ден в рамките на няколко приема се изяждат 2 кофички кисело мляко, в които има нарязани 2-3 връзки пресен магданоз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай