АЛО, ДОКТОРЕ! Младите жени най-често са в плен на хистерията

АЛО, ДОКТОРЕ! Младите жени най-често са в плен на хистерията | StandartNews.com

„Надареният със способности може да се научи от неспособния; притежаващият широки знания може да пита незнаещия; ученият /не се страхува/ да изглежда неук; съдържателният /не се страхува/ да се покаже пуст; обиденият не се опитва да си отмъсти – в миналото моите другари се държаха по този начин" – Конфуций. За съжаление в сегашно време приятелите се държат по коренно различен начин. Или както е казано: „всеки намира оправдание за собственото си падение". За едни може би падение е етикетът, който им е лепнат благодарение на някое предаване. Например, че „болните от туберкулоза са опасни за околните" / скорошно заглавие от популярен новинарски сайт/. А дали на човек боледувал от туберкулоза не му се променя психиката? Дали той не става човека вълк? Това не е доказано, а според анализа на Юнг и Адлер, преосмисляйки резултатите от психоанализата и давайки за пример един млад мъж, който „след заразяване с гонорея (за незнаещите трипер) на 18 годишна възраст се разболява тежко и, преди да потърси психоаналитично лечение, в продължение на години е напълно зависим и неспособен за самостоятелен живот". Е, тук не става дума за етикет, тук става дума за реалност.

Как някои хора са си повярвали, че са вълци? И то такива, които могат да управляват живота на другите. На същите, които са ги направили зависими от субстанции, снимани в клипове с непристойно поведение, отделени от семействата и децата им, и те същите са според тях защитени от закона на глутницата. Но до кога? До евентуалната свръх доза или майката психиатрия. Това с етикета, сложен на същите хора, зависи от количеството на свободомислие, което те могат да притежават. Аз лично смятам за недопустимо някой да го превърнеш в престъпник, жена да подчиниш на чуждо финансово мислене и в същото време да пледираш за морални ценности чрез тъй нареченото разкрепостяване на поведението без да си даваш сметка какво мислят хиляди семейства за теб. Страхотно хубаво е човек да има нов живот, нови приятели, нов секс, нови наркотици, свобода. Страхотно, но от къде са тези пари за тази свобода? Кой ще плаща пенсиите след години? Кой ще обработва земите на България? Кой ще работи в болниците и какъв ще е моралът на тези, които ще гледат децата ни ?

Съвсем скоро четох в една статия, че не трябва да позволяваш дрехите, които подаряваш на една жена да променят поведението й. Но възможно ли е това? Имайки предвид, че безброй вествалки, в момента в който нахлузят „марков" парцал, шит на ишлеме, буквално забравят от кое затънтено село са дошли. Нищо, че когато им отнемат ролята, те отново се връщат в него. Aз лично не бих могъл да преценя накъде ни тласка този път и докъде ще ни доведе. Но от моите праотци съм запомнил, че всичко е цялостно, завършено, и съвършенно, такова, каквото е. Просто трябва да чакаме с отворен ум и истината ще ни се разкрие сама – но коя е тя – покварата на алчния и неразумен човек, повярвал в своето величие. Същото, което понякога води хората до фобия от живота или така наречената страхова хистерия. Състояние, описано от Фройд и Юнг, за което са характерни фобийните симптоми и тревожността. Но как ли се живее с фобия от живота? Отговор на този въпрос вероятно могат да дадат само онези, докарали се до това състояние заради болни амбиции или други по-приемливи за медицината причини. Интересно е обаче, че произходът на думата, описваща този вид невроза идва от гръцката hystera, която в превод означава матка. Защо е така и каква е връзката между това състояние и репродуктивния женски орган ще се опитаме да си обясним в следващите редове. Поради дългото неразбиране на състоянието в онези далечни години хората са приемали, че то се дължи на зли духове или бесове, а през 19 век вече било преписано на сексуалната разюзданост. На по-късен етап от развитието на науката Фройд определя този тип поведение като експресивна невроза, проявяваща се с клиничните признаци – парализа, загуба на зрението или пък речта, бурни конвулсии /спазъм/.

Въпрос 1: Какви са симптомите при хистерия ?

Пристъпите водят до нарушаване
на зрението и на слуха

Хистеричният пристъп винаги се случва в присъствието на поне един човек – нещо все още необяснимо от научните експерти. Поради тази причина тук не трябва да се изключва и паранормалното. Но както гласи древна поговорка: „дълбоките води текат най-тихо". Хистерията, която си печели прозвището „голямата симулантка", предпочита предимно жени на възраст 10 – 35 години, но „обсебва" и мъже.
„Афинитетът" й към нежната половина на човечеството може би отчасти обяснява и факта за връзката на думата с органа матка. Конверзионното разстройство е свързано с трансформирането на неосъзнати от човека импулси в симптоми, изразяващи се чрез организма. Тук вече се появяват т. нар. неврологични признаци. Те могат да бъдат сензорни - нарушаване на зрението и слуха, оглушаване; загуба на сетивността на определен участък, липса за усещане на болка, усещане за мравучкане и т.н. Възможна е и проявата на признаци на двигателно ниво, като парализата, която споменахме в предходните редове, атрофия на крайниците, нарушение в походката, невъзможност за заемане на изправено позиция, тремор, гърчове, затруднения в преглъщането. Сред другите оплаквания попадат и пристъпи на оригване, гадене и повръщане, невъзможност за уриниране, затруднения в дишането. Интересно е да се отбележи, че в миналото жените, подвластни на хистерията са били подлагани на операция за отстраняване на матката. Която странно защо, но днес наричаме хистеректомия. Просто в онези времена се смятало, че отстраняването на този орган ще доведе до елиминиране на състоянието. За жалост обаче в повечето случаи се стигало до развитие на тежки инфекции, трудни за овладяване, както и до не по-малко опасното положение наречено реинфектиране. Причината за това естествено се дължала на липсата на стерилна среда, която и днес е повод за не малко усложнения. След хистеректомия е възможно настъпването на инфекция в областта на влагалището, пикочния мехур или вътре в корема. Инфекцията се наблюдава при около 10% от жените, които са подложени на тази операция, дори и след превантивен прием на антибиотици преди процедурата. Тъй като матката е в близост до много органи в таза е напълно възможно волно или неволно засягане на същите по време на операцията, особено ако тя е усложнена поради дълготрайни сраствания или големи фиброми. Много тазови операции, в това число и хистеректомията, повишават риска от получаване на кръвни съсиреци в краката или в белите дробове. Инфекциите на таза, засягат около 5% от жените. Те могат да се дължат на появата на постоперативно кървене, водещо до събиране на кръв (хематом), който обикновено причинява висока температура и анемия. Понякога може да има и вагинално кървене, появяващо се няколко дни след операцията. То също може да е признак за инфекция и трябва веднага да се съобщи на лекуващия лекар.

Въпрос 2: До какво може са доведе прекалената употреба на антибиотици ?

Има заплаха от възникване на нови епидемии

Лечението на евентуалните усложнения, както и в други случаи е с антибиотици, предписани съобразно появилите се симптоми. Тук употребата на широкоспектърните препарати би могла да доведе не до желания резултат, тъй като те не винаги покриват възможния причинител на усложнението – разбирайте конкретен патоген. А и нецелесъобразното им прилагане, както добре сме запознати, води до изключително висока резистенстност. Проблем, за който учени от Британия предупреждават. Въпросните господа алармират, че човечеството е изправено пред нова заплаха от възникване на епидемия (чума), която няма да може да бъде овладяна поради липсата на лекарства, които да й противодействат. Според специалистите съществува реална опасност паразитиращите гъбички да се превърнат в „копие" на супербактериите, устойчиви на антибиотични препарати. Изводът се дължи на данни, показващи, че нарушаване на зрението , а заболяванията, предиюзвикани от тях, са сравними като поражения с едно от най-тежките и коварни такива, заплашващи съвременносто наше общество и днес – туберкулозата. Предвид, че почти всички причинители на заболявания са с инфекциозен характер не би трябвало да приемаме животът ни като хазарт, по-точно рулетка, тъй като зарът се докосва от стотици, а може би и хиляди ръце с не особено добра хигиена. Но както е казано:„Търси и научи, че Времето е тайната, чрез което можеш да бъдеш свободен от това пространство" – Лун Юй.

П.С. А то пространството в момента е царството на злобата, завистта, мързела, водещо до унижението да получаваме неадекватни етикети върху имената и професиите си от още по-неадекватни хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай