"Александровска" обра наградите "Млад медик"

"Александровска" обра наградите "Млад медик" | StandartNews.com

11 награди бяха връчени на официалната церемония, която ознаменува края на кампанията „Млад медик", организирана от в. „Стандарт", Дарик радио и Министерство на здравеопазването с подкрепата на Канал 3, в. „Доктор" и Агенция „Блиц". Събитието уважиха зам.-министърите на здравеопазването д-р Ваньо Шарков и д-р Адам Персенски, зам.-министърът на образованието Николай Денков, председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова-Проданова, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, Милка Василева - председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, академици, лекари, специализанти и медицински сестри.

Днес трима млади лекари и три медицински сестри получиха годишни стипендии по 400 лв. на месец, осигурени от "Новартис". 

Отличените са:

Млади лекари


 Д-р Драгомир Дарданов (прочети интервюто му тук- събрал 179, 72 т.- асистент в клиника по обща и чернодробно-панкреатична хирургия, МБАЛ "Александровска"   Д-р Дарданов има специализации в Токио, Лондон, Ню Йорк, Хюстън и Виена. Участва в авторския колектив на 115 публикации, 20 от които в списания с импакт фактор (IF) над 2 (личният му IF e 14,726). Изнасял е 35 лекции, през 2002 г. е награден с "Мини-Нобелова награда" от шведското посолство, а от 1996 до 2002 г. е стипендиант на фондация "Еврика".

Доц. Д-р Добромир Димитров (прочети интервюто му тук) - 137,29 т. - работи в клиника по онкологична хирургия към УМБАЛ- Плевен, работи роботизирана хихургия Доц. Добромир Димитров е на 35 години, завършил е медицина в МУ - Плевен през 2004 г. Средният му семестриален успех е 5.07, а общият успех от държавните изпити - мн. добър 5.20. През 2011 г. взема специалност по обща хирургия. Работил е в УМБАЛ "Г. Странски" в Клиниката по онкологична хирургия и в МБАЛ "Св. Марина" в Плевен, както и в Отделението по обща и гръдна хирургия. Съавтор е на 31 публикации и книги, има над 17 статии в списания с общ импактфактор 17,4. Изнесъл е над 70 лекции или публични представяния в научни медицински форуми, като 3 от тях са в чужбина. Има 8 награди от национални и международни конгреси, както и препоръки от чл. кор. проф. д-р Григор Горчев, проф. Т. Делийски, проф. Ф. Орси от Италия, проф. Лиан Жанк от Китай.

Д-р Магдалена Баймакова (прочети интервюто й тук)- асистент по инфекциозни болести в клиника по инфекциозни болески на ВМА - София Д-р Магдалена Баймакова е на 32 години, завършила е МУ-София през 2008 г. с успех много добър 5.02. През 2014 г. е взела специалност "Инфекциозни болести", а по-късно прави и докторантура на тема "Неясно фебрилно състояние" с научен ръководител проф. д-р Камен Плочев във ВМА-София. В момента д-р Баймакова работи като асистент в Клиниката по инфекциозни болести към ВМА-София. Има 33 научни публикации, като при 10 е самостоятелен автор. Освен това е публикувала 4 статии в списания с импакт фактор. Направила е 17 научни съобщения и 5 презентации в рамките на медицински форуми.

Медицински сестри

Гергана Георгиева Цолова - ТрУ - Стара Загора, филиал Хасково Гергана Цолова е на 25 г. и следва за медицинска сестра във филиала на Тракийския университет в Хасково. От дете познава добре сестринската професия, на която се е посветила и нейната майка. Да бъде медицинска сестра за Гергана е призвание и никога не е изпитвала колебания. Гергана е сигурна, че тук, в родината си, ще има възможност за пълна реализация, усъвършенстване и професионално израстване. Много нейни колеги имат намерение да заминат в чужбина, но за разлика от тях, тя ще остане в България.

Силвия Момчилова Младенова - МУ - София, филиал Враца Силвия Младенова е на 22 г. Тя е от Монтана, но учи за медицинска сестра в МУ-София. Средният й успех от шестте семестъра е 5.94. Смята сестирнската професия за призвание, тъй като тя е в синхрон с нейната душевност. За Силния е важно да бъде помага на хората и да бъде полезна на обществото, още повече, когато това е свързано със здравето на малки и големи. Смята, че у нас професията на медицинска сестра дава възможност за реализация в много институции в страната.

 Таня Илкова Франке - Александрова - МУ - София Таня Франке-Александрова е на 30 г. и е от София. Тя учи за медицинска сестра в МУ-София, а общият й успех за шестте семестъра е 5,84. От малка харесва медицината като наука, а професията медицинска сестра според нея е уникална възможност да се докосва до хората, да им помага и да ги подкрепя в най-тежките им моменти. Чувството на изпълнен дълг й кара да се чувства горда като човек. Смята болницата и пациентите нейния втори дом, където се смята за пълноценна и се чувства щастлива, особено когато в очите на пациента вижда благодарността.

Най-добър мениджър

Д-р Явор Дренски – Изпълнителен директор на МБАЛ „Токуда болница София"

Акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н. – Изпълнителен директор на МБАЛНП „Свети Наум"

Проф. д-р Виктор Златков, дм – Изпълнителен директор на СБАЛАГ „Майчин дом"

Доц. д-р Костадин Ангелов, дм – Изпълнителен директор на УМБАЛ „ Александровска"

Специална награда бе присъдена на д-р Валентин Петров Йотовски, специализант в клиниката по Урология на Университетска болница "Александровска". Наградата е обучение при специалистите от "Медикал парк".

 Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай