15:05 ч.

27.09.17

4 мин.

0

0

0

"Александровска": Няма пропуски при опитите да се спаси Спас Добрев

от редактор |

"Александровска": Няма пропуски при опитите да се спаси Спас Добрев

Не са открити пропуски в работата на дежурните екипи в УМБАЛ „Александровска” по случая с починалия пациент от 16 септември, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение. Ръководството е запознато от събота, 23 септември, с отвореното писмо на Евелина Добрева, публикувано в медиите. Със заповед на изпълнителния директор сутринта в 08.30 часа на 25 септември (първи работен ден) е назначена Комисия, която да провери изнесената в писмото, информация и на база медицинската документация на пациента Спас Добрев да представи доклад за работата на екипите на болницата.


Резултатите от проверката (на база анализ на медицинска документация и на събрани обяснения на дежурните екипи) бяха ясни в края на вчерашния ден (26.09) и са представени на изпълнителния директор. До настоящия момент УМБАЛ „Александровска” ЕАД се въздържаше от коментари по случая, заради назначената проверка от страна на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, възложена на Изпълнителна агенция „Медицински одит” (ИАМО).


Поради появата на публикации в медиите във връзка със случая, в които се твърди, че на пациента е бил отказан прием или е върнат от болницата, представяме резултатите от вътрешната проверка. Пълната медицинска документация по случая е изискана и предадена на ИАМО.


Вътрешната проверка констатира следното:
1. Пациентът Спас Добрев е транспортиран до Спешно отделение на УМБАЛ „Александровска” ЕАД чрез Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП) на 16 септември в 18.15 часа – близо два часа след първоначалното повикване на линейката в дома му.


2. Пациентът е приет незабавно в Спешно отделение в крайно тежко увредено общо състояние.


3. Веднага са започнати съответстващи на състоянието му, медицински дейности - оценка на състоянието, ЕКГ, мониториране на артериалното кръвно налягане, кислородна ресусцитация, подаване на кислород с маска; осигурен е венозен път и са започнати вливания на обемозаместващи разтвори, включени са медикаменти за стимулация на сърдечната дейност - катехоламини.


4. По време на провежданите лечебни мероприятия, пациентът изпада в клинична смърт. Незабавно е започната кардиопулмонална ресусцитация (КПР) и е извикан реанимационен екип. След 15 мин. в резултат на приложената КПР и медикаменти за сърдечна стимулация е възстановена сърдечната му дейност. Това позволява транспортирането му и е осъществена транпортна реанимация, като пациентът е преведен в НАИЛ II към Клиника по анестезиология и интензивно лечение. При превеждането на пациента от Спешно отделение към НАИЛ II той е съпроводен от дежурен анестизиолог-реаниматор, медицинска сестра и двама болногледачи.


5. Пациентът постъпва в реанимационното отделение през задния вход на отделението, който е предназначен за спешни пациенти. Този вход е достъпен само за медицински лица и пациенти на болницата. През него не се допуска преминаване на цивилни лица (вкл. близки на пациенти) заради спецификата на лечебния процес и възможността за внасянето на инфекции, които могат да компорметират лечението и застрашат живота на пациента в клиниката.


6. При постъпването във Второ направление по анестезиология и интензивно лечение пациентът е поставен на апаратна вентилация със 100% подаване на кислород; мониториране на пулсова честота, артериално налягане, пулсова оксиметрия, ЕКГ. Продължено е вливането на обемнозаместващи разтвори и стимулация на сърдечна дейност с катехоламини.


7. В 19.55 часа е осъществена спешна консултация с кардиолог и е направена ехокардиография на място в НАИЛ II. Пациентът изпада отново в клинична смърт. Веднага е започната кардиопулмунална ресусцитация, която е проведена в пълен обем с максимални дози на медикаменти.


8. Въпреки проведена кардиопулмонална ресусцитация в пълен обем, в 20.25 часа настъпва екзитус леталис.

Въз основа на направения анализ на медицинската документация на пациента Спас Добрев и предоставената информация от дежурните на 16 септември, екипи в Спешно отделение и Второ направление по анестезиология и интензивно лечение, членовете на Комисията изразиха следното становище:


1. В момента на пристигане на линейката на ЦСМП, пациентът е хоспитализиран незабавно.


2. Не се установяват пропуски - както по време, така и по качество, на медицинските дейности и лечебно-диагностичния алгоритъм при пациенти в подобни състояния.


Дежурните екипи на УМБАЛ „Александровска” ЕАД са изпълнили своите задължения, посочват от здравното заведение и за пореден път изказват съболезнования на близките на починалия пациент Спас Добрев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент