Обмисляме амнистия за бедните без вноски

 Обмисляме амнистия за бедните без вноски | StandartNews.com

Болници ще връщат пари на НЗОК при некачествено лечение

- Ген. Тонев, по-щедър е бюджетът на касата за 2015 г. в сравнение с досегашните, но ще стигне ли?

- По-щедър е минимално, но тъй като няма инфлация, а дори лека дефлация, се надявам да стигне. Надявам се през 2015 г. събираемостта на здравните вноски да бъде по-голяма. Има и такъв текст в закона за бюджета на касата, с който се разрешава при по-голяма събираемост на осигуровките тези приходи да се използват, а не да отиват в консолидирания бюджет на държавата.

- Направихте промени в бюджета на НЗОК в последния момент, защо?

- Направихме промени на второ четене, защото на първо имаше забележки от някои депутати, че не виждат финансов ресурс, който да е отпуснат за реформи. Разбира се, в здравеопазването всяка сума, която се гласува, е недостатъчна, но сега има 170 млн. лв. повече, отколкото през миналата година. На второ четене в парламента дадохме 20 млн. лв. повече на извънболничната помощ. Заделихме допълнително финансиране за майчиното и детското здравеопазване, то ще варира в зависимост от необходимостта - между 5 и 15 млн. на година.

- Ще отидат ли някакви пари от бюджета за 2015 г. за погасяване на стари задължения от тази година, както се опасяваха от лекарския съюз?

- Реално не, може би една минимална сума от 12-13 млн. лв. Тя вероятно ще отиде за погасяване на плащанията в болниците, където са и най-големите разходи.

- Одобрявате ли ограничаването за сключване от НЗОК на договори с нови болници, което влиза догодина?

- Разбира се, това е по принцип практика в много страни от ЕС. Никой не оспорва лицензирането на една болница, а дали публичният ресурс може да се използва от всички лечебни заведения. В повечето страни има и още едно ограничение - дали има необходимост от болници със съответния профил в дадените области. Или, казано по друг начин, лицензът за разрешение и договор с касата оттук нататък ще се дават по различен начин - още на етап проектиране и строителство инвеститорът ще знае дали ще има договор с касата на базата на необходимостта от медицинска помощ в тази област.

- Не се ли опасявате, че заради това ограничение ще има дела срещу касата?

- Тук не става въпрос за дискриминация, а за преценка доколко това здравно заведение е в унисон с програмата на здравното министерство (МЗ).

- На всяка районна каса догодина се делегира определен бюджет, ще има ли фиксирани бюджети за болниците?

- Не, няма да има фиксирани бюджети, всички промени, които направихме на второ четене, са съгласувани с лекарския и зъболекарския съюз, така че се надявам да има и рамков договор.

- Тоест - пак ще има актуализация на бюджета в края на годината, ако не стигнат парите?

- При по-голяма събираемост на осигуровките това няма да се наложи. Ние инициирахме промяна чрез бюджетната комисия, с която да се криминализира неплащането на здравни и пенсионни осигуровки. Смятам, че това е един добър ход.

- Предложихте да се увеличи два пъти прагът за достъп в системата на здравно неосигурените, кога ще стане това?

- Тази идея се обсъжда, тя е правилна, но се поставя въпросът кои хора ще бъдат изключени от промяната - безспорно едната група ще са студентите и учениците. Обсъждаме с членовете на здравната комисия дали да се прави разлика и между хората, които не са плащали вноски изобщо, с тези, които не са внасяли осигуровки за 3 г. назад и тези, които дължат пари за 4 месеца.

- Не се ли опасявате, че с вдигането на прага за влизане в системата ще увеличите броя на здравно неосигурените?

- Не, разчитаме на тези 300 000 души, които работят в чужбина и нямат осигуровки нито там, нито тук. Ако успеем да върнем тях в системата, ще е добре.

- Има ли идеи и за амнистия на някои длъжници?

- Да, мислим и за това, но то ще бъде обсъждано януари. Всяка партия предлага засега различни групи. Идеята на ГЕРБ е амнистия да има за определени групи според дохода.

- Например?

- Ако доходът на човек е минимален, може да има амнистия. Но, ако е голям и е имало неплащане на вноски умишлено, тогава няма да има опрощаване.

- Обсъждана ли е с ГЕРБ идеята на д-р Петър Москов да се раздели пакетът на касата на две части?

- В нейния конкретен вариант - не. Тази идея беше обсъдена на консултативен съвет при министъра, следващият ход е да се обсъди в отделните парламентарни групи.

- Приемате ли я за удачна?

- Като цяло - да, но дяволът е в детайлите, ще видим какви точно ще бъдат нещата при разискването им.

- Не се ли опасявате, че с въвеждането на втория пакет и листите с чакащи ще се орежат правата на най-бедните и възрастните здравноосигурени?

- Не е точно така. Не е задължително да влизаш в листата на чакащи, може да има няколко варианта. Единият е, че, ако искаш да бъдеш опериран веднага, можеш да отидеш в болница, в която има свободни места за това - например в друг град.

- Тоест, има вариант тази промяна да не влезе в този си вид?

- Да, тя ще бъде изчистена.

- Това ли ще бъде единствената промяна в сферата на здравното осигуряване?

- Не, разбира се. Тук страхът на лекарите и пациентите е, че, нарушавайки солидарния модел, ще възникне хаос. Затова и ГЕРБ е привърженик на идеята, че солидарен модел трябва да има. Но надграждането му е въпрос на време.

- В каква посока ще бъде това надграждане?

- Развиване на доброволните и на професионалните фондове.

- Но доброволните фондове изключват от осигуряване хората над определена възраст, защото са много рискови, няма ли това да ги постави в онеправдано положение?

- Не, в закона изрично ще бъде посочено, че те няма да имат право да отказват застраховка на никого.

- А кой ще плаща премията или осигуровката на бедните, на пенсионерите?

Държавата ще плаща тази вноска за пенсионерите и социално слабите

- Не е ли по-удачно тогава просто да се вдигне вноската?

- Вдигането на вноската е много болезнено и за да стане това, трябва да има пълен консенсус. Засега такъв няма.

- Има ли шанс в този парламент да влезе в сила задължителна здравна карта, която да указва нуждите от болнична помощ в регионите?

- Да, най-накрая това трябва да бъде направено. В много случаи информацията сега е изкривена.

- ГЕРБ ще подкрепи ли промяната НЗОК да може да договаря селективно на базата на тази карта?

- Разбира се, това е един от най-важните моменти. При подбора ще се има предвид и профилът на заболеваемостта, и демографските показатели, и специфичните заболявания в регионите.

- Смятате ли за удачно промяната в ЗЗО след три оплаквания срещу един лекар да му се прекратява договора с касата или ще има модификации?

- Това е много субективен критерий, може да има 3 оплаквания и 30 000 похвали за един лекар. Затова сигналите трябва да са въпрос на проверка от етичната комисия към БЛС. Едва след това да се взима решение.

- Ако това е първият пакет с промени в здравеопазването, в каква посока ще е вторият?

- Вторият ще е изцяло в посока качество на медицинската помощ, тоест - ще се плаща за резултати. За всяко заболяване стандартите трябва да бъдат променени и да казват с какви показатели пациентът трябва да излезе от болница.

- Какво ще стане тогава, ако един човек с диабет не се подобри от лечението, няма да се плати на болницата ли?

- Първо, ще се види нивото не само на захарта, но и на другите кръвни показатели - мастен профил, степен на усложнения. От това ще зависи и заплащането.

- Какво ще стане, ако тези показатели не отговарят на заложените в стандартите?

- Когато се направи проверка на случаен принцип от НЗОК и се види, че те не отговарят на заложените норми, тогава болницата ще върне на НЗОК парите за конкретните случаи. Това ще е сериозен мотив за всеки лекар или болница да лекува добре.

- Какви други мерки ще заложите във втория пакет?

Ще се наблегне на социално значимите заболявания, където имаме разлика по показателите със страните от ЕС. Например - в инвазивната кардиология, където се направиха много лаборатории, показателите се подобриха с 50% в тази област. При съдовите заболявания на мозъка обаче нещата не са така.

- Кои са тези области?

- Неврология, неврохирургия, онкология. В онкологията има успех с инвестициите от последните 3 г., но изоставаме в профилактиката.

- Ще има ли регулация за цените на медицинските изделия?

- Ще се опитаме НЗОК да сключва договори пряко с търговците не само в България, но и с производителите на изделията в Европа. Това ще важи за медицинските консумативи, които се реимбурсират на 100% от НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай