Обединяват диспансерите индивидуално

 Обединяват диспансерите индивидуално | StandartNews.com

Индивидуален подход ще приложи Министерството на здравеопазването при решаването на съдбата на всеки един от онкологичните и психодиспансери в страната. Това стана ясно след заседанието на парламентарната група на ГЕРБ, на което отчет за реформата даде здравният министър д-р Петър Москов.

Сливане на онкодиспансерите със най-близките областни болници предвиждаше здравното ведомство в проекта си за промени на Закона за лечебните заведения. Това обаче предизвика силно социално напрежение в страната. По тази причина основната тема на обсъжданата здравна реформа е била точно сливането на клиниките.

"Разбрахме се, че министърът ще предложи индивидуален подход за всеки един онко и психодиспансер", заяви след заседанието зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той допълни, че партията му е предупредила Москов да не се получат проблеми и след обединението на деветте болници в София в гражданско сдружение. "Знаем печалния опит на медицинския холдинг в столицата, изказахме притеснението си новото обединение да не последва съдбата му", обясни Цветанов.

"Изговорихме всички проблемни моменти около здравната реформа и предложихме три варианта на преобразуване на диспансерите", каза здравният министър. В зависимост от конкретната ситуация диспансерите ще могат да извършват юридическо сливане, функционално обединение или да правят консорциуми с близките лечебни заведения. При функционалното обединение диспансерите ще могат да кандидатстват за договор във НЗОК като запазват юридическата си цялост. Сливането в консорциум пък ще има дава възможност да кандидатстват за повече неща, включително и за европроекти. Целта е да се осигури комплекност на лечението за пациентите, обясни Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай