9% от българите са диабетици

9% от българите са диабетици | StandartNews.com

9% от нашенците страдат от диабет, алармира д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ "Александровска". Тя посочи, че с платени от НЗОК медикаменти се лекуват 435 000 пациенти, но не са малко и тези, които сами купуват лекарствата си.

Според д-р Темелкова, реалният брой на болните българи дори е 600 000. Тревожно е, че у нас вече се наблюдават и деца с диабет тип 2, който е характерен за възрастните, посочи специалистът и отбеляза, че затлъстяването сред хлапетата е рисков фактор за развитието на диабет в по-късна възраст. В световен мащаб диабетиците са 382 млн. души, като прогнозите са до 2030 г. броят им да нарасне до 592 млн. Около 80% от пациентите са от страни с ниско и средно развитие, допълни д-р Темелкова.

По думите й диабетът е най-честата причина за поява на слепота, хронична бъбречна недостатъчност и за повишен риск от инсулт. А за родилка с бебе, тежащо над 4 кг, има сериозна опасност да развие болестта. За да намалим риска от заболяването с 30-40 на сто, са достатъчни 30 минути физически упражнения дневно. Разбира се, в борбата с диабета е изключително важно и балансираното хранене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай