6 горещи въпроса за здравната реформа

6 горещи въпроса за здравната реформа | StandartNews.com

В навечерието на парламентарните избори страната ни е на прага на ново управление и възможности за промени. Затова "Стандарт", заедно с БАН организира и 4 SOS дебата за това какъв курс трябва да поеме България. Вече ви представихме мненията на експертите в серия от публикации по най-парливите теми. Сега е ред на политиците да кажат тежката си дума - има ли нужда от промени и какви? И тъй като всички смятат, че без консенсус по спорните въпроси реформите трудно ще се случат, "Стандарт" им подготви анкета. Има ли допирни точки между партиите с най-голям шанс за 43-тия парламент и какви са идеите на топекспертите им? Вижте отговорите.

 

"Стандарт" пусна анкета сред политиците

1. Има ли нужда от промяна във финансирането на системата?
а) трябва да се увеличи вноската от 8%
б) трябва да се въведе бюджетно финансиране
г) трябва да се регламентира кешовото доплащане
д) трябва да се въведе доплащане чрез допълнително осигуряване/застраховане
е) държавата трябва да плаща пълния размер на вноската за групите, които осигурява
ж) няма нужда
з) позицията ми е различна, мисля, че ...

2. Нужна ли е промяна на здравноосигурителния модел в страната?
а) трябва въвеждане на допълнително доброволно застраховане/осигуряване
б) трябва въвеждане на задължително допълнително осигуряване/застраховане и доброволно застраховане/осигуряване
в) нужна е пълна демонополизация на НЗОК
г) нужни са по-строги мерки за некоректните платци на здравни вноски с финансови възможности
д) нека държавата да поеме грижа за здравно неосигурените, които са социално слаби
е) не е нужна
ж) позицията ми е различна, мисля, че ...

3. Смятате ли, че трябва да има по-строга регулация в болничната система?
а) да, въвеждане на здравна карта, която да показва нуждите от болнична помощ в регионите
б) трябва да се обвърже откриването на нова болница с картата
в) нужно е да се даде право на НЗОК да сключва договори с болниците, според потребностите в здравната карта
г) не е нужна
д) позицията ми е различна, мисля, че ...

4. Трябва ли да се реформира спешната помощ?
а) да, нека се увеличи възнаграждението на кадрите в нея с поне 30%
б) да, да се подменя периодично апаратурата и автопарка
в) да, да се вкарат в системата парамедици
г) да, да се въведе санитарна авиация
д. да, да се въведат протоколи за реакция при спешни ситуации
е) не е нужна
ж) позицията ми е различна, мисля, че ...

5. Има ли нужда от подобряване на профилактиката у нас?
а) трябва да се въведат стимули за намаляване на солта, захарта и трансмазнините в готовите храни, ясно да се изписва съдържанието им в магазините и ресторантите
б) да, да се въведат повече задължителни часове по физическо в училище, да се изградят велоалеи, спортни зали и площадки
в) нужно е да се въведе задължителен час по здравна култура в училище
г) трябва да се осигурят целеви средства за профилактични прегледи, така че лекарите да са мотивирани да ги извършват
д) да се осигури целево финансиране (от държавния бюджет или чрез допълнително осигуряване) за рехабилитация и долекуване след рак, инсулт, инфаркт и др.
е) не е нужна промяна
ж) позицията ми е различна, мисля, че ...

6. Смятате ли, че трябва да се изгради система на електронно здравеопазване?
а) да
б) не
в) позицията ми е различна, мисля, че ...

 

ГЕРБ: И общините да дават пари за Бърза помощ


Ген. Стоян Тонев

1. Нужно е да се въведе доплащане чрез допълнително осигуряване/застраховане. А държавата да плаща пълния размер на вноската за групите, които осигурява.

2. Трябва въвеждане на допълнително доброволно застраховане/осигуряване. Нужни са по-строги мерки за некоректните платци на здравни вноски с финансови възможности. Нека държавата да поеме грижа за здравно неосигурените, които са социално слаби.

3. Трябва да се въведе здравна карта, която да показва нуждите от болнична помощ в регионите и откриването на нова болница да се обвърже с нея. Нужно е да се даде право на НЗОК да сключва договори с болниците, според потребностите в здравната карта. Освен това част от медицинските услуги да се обявяват на търг от НЗОК.

4. Възнаграждението на кадрите в спешната помощ трябва да се увеличи с поне 30%. Апаратурата и автопаркът да се подменят периодично. В системата да влязат парамедици, както и да се въведат санитарна авиация и протоколи за реакция при спешни ситуации. Освен това трябва да се разграничи ясно кое е спешна помощ за населеното място и кое - за цялата страна. Финансирането на тази за цялата страна - като авиацията, да се поеме от Министерство на здравеопазването (МЗ), а при тази за регионите да се намесят и общините.

5. Трябва да се въведат стимули за намаляване на солта, захарта и трансмазнините в готовите храни, ясно да се изписва съдържанието им в магазините и ресторантите. Да има повече задължителни часове по физическо в училище, да се изградят велоалеи, спортни зали и площадки. Да се осигурят средства за профилактични прегледи, така че лекарите да са мотивирани да ги извършват. Да има целево финансиране (от държавния бюджет или чрез допълнително осигуряване) за рехабилитация и долекуване след рак, инсулт, инфаркт и др. Както и да се мотивират пациентите да ходят на профилактични прегледи.

6. Трябва да се изгради система на електронно здравеопазване.

 

БСП: Защо да не въведем бюджетно финансиране


Проф. Анелия Клисарова

1. Трябва се въведе бюджетно финансиране, както и доплащане чрез допълнително осигуряване/застраховане. Държавата да плаща пълния размер на вноската за групите, които осигурява

2. Трябва въвеждане на допълнително доброволно застраховане/осигуряване. Нужни са по-строги мерки за некоректните платци на здравни вноски с финансови възможности. Нека държавата поеме грижа за здравно неосигурените, които са социално слаби

3. Нужна е здравна карта, която да показва нуждите от болнична помощ в регионите. И откриването на нова болница да се обвързва с нея. НЗОК да има право да сключва договори с болниците, според потребностите в здравната карта.

4. Нека се увеличи възнаграждението на кадрите в спешната помощ с поне 30%. Да се подменят периодично апаратурата и автопарка. В системата да влязат парамедици, да се въведат санитарна авиация и протоколи за реакция при спешни ситуации

5. Нужни са стимули за намаляване на солта, захарта и трансмазнините в готовите храни, както ясно да се изписва съдържанието им в магазините и ресторантите. Трябва да се въведат повече задължителни часове по физическо в училище, да се изградят велоалеи, спортни зали и площадки, както и задължителен час по здравна култура. Трябва да се осигурят целеви средства за профилактични прегледи, така че лекарите да са мотивирани да ги извършват. И финансиране (от държавния бюджет или чрез допълнително осигуряване) за рехабилитация и долекуване след рак, инсулт, инфаркт и др. Трябва да има и диспансеризация за пациенти с някои заболявания и регистър.

6. Трябва да се изгради система на електронно здравеопазване. 

 

ДПС: Монополът на НЗОК трябва да се разбие


Д-р Нигяр Джафер

1. Държавата трябва да плаща пълния размер на вноската за групите, които осигурява.

2. Нужна е пълна демонополизация на НЗОК, както и по-строги мерки за некоректните платци на здравни вноски с финансови възможности.

3. Трябва да се въведе здравна карта, която да показва нуждите от болнична помощ в регионите и да се даде право на НЗОК да сключва договори с болниците според потребностите в нея.

4. Нека се увеличи възнаграждението на кадрите в спешна помощ с поне 30%. Да се подменят периодично апаратурата и автопаркът. В системата да влязат парамедици. Да се въведат санитарна авиация и протоколи за реакция при спешни ситуации.

5. Трябва да се въведат повече задължителни часове по физическо в училище, да се изградят велоалеи, спортни зали и площадки. Да се осигурят целеви средства за профилактични прегледи, така че лекарите да са мотивирани да ги извършват.

6. Трябва да се изгради система на електронно здравеопазване.

 

НФСБ: Застраховки вместо рушвети


Проф. Надка Бояджиева

1. Трябва да се въведе бюджетно финансиране, както и доплащане чрез допълнително осигуряване/застраховане.

2. Нужна е пълна демонополизация на НЗОК, както и по-строги мерки за некоректните платци на здравни вноски с финансови възможности. Нека държавата да поеме грижа за здравно неосигурените, които са социално слаби.

3. Трябва се въведе здравна карта, която да показва нуждите от болнична помощ в регионите.

4. Нека се увеличи възнаграждението на кадрите в Спешна помощ с поне 30%. Апаратурата и автопаркът да се подменят периодично. Парамедици да влязат в системата и да се въведе санитарна авиация.

5. Трябва да се въведат повече задължителни часове по физическо в училище, да се изградят велоалеи, спортни зали и площадки. Нужно е да има задължителен час по здравна култура. Да се осигури целево финансиране (от държавния бюджет или чрез допълнително осигуряване) за рехабилитация и долекуване след рак, инсулт, инфаркт и др.

6. Трябва да се изгради система на електронно здравеопазване.

 

АБВ: Доплащане кеш и 50% отгоре за спешните медици

Доц. Стайко Спиридонов

1. Tрябва да се регламентира кешовото доплащане, както това чрез допълнително осигуряване/застраховане. Държавата да плаща пълния размер на вноската за групите, които осигурява.

2. Tрябва въвеждане на задължително допълнително осигуряване/застраховане и доброволно застраховане/осигуряване. Нужни са по-строги мерки за некоректните платци на здравни вноски с финансови възможности. Нека държавата да поеме грижа за здравнонеосигурените, които са социално слаби.
Мисля, че пълната демонополизация на НЗОК не е най-подходящата форма. Необходимо е да бъде създаден един национален здравноосигурителен фонд, който да разпределя финансирането на различните допълнителни здравнозастрахователни или здравноосигурителни фондове по определени критерии.

3. Трябва да се въведе здравна карта, която да определи необходимостта от съответния минимален брой легла за всеки регион, след демографско и епидемиологично проучване. Считам, че е необходимо да се либерализира пазарът на медицинските услуги, спазвайки стриктно принципа: "Парите следват пациента". Това от своя страна ще определи броя на лечебните заведения и тяхната необходимост за района.

4. Трябва да се подменя периодично апаратурата и автопаркът в Спешна помощ. Да се вкарат парамедици в системата и да се въведат протоколи за реакция при спешни ситуации. Мисля, че увеличаването на възнаграждението на служителите, работещи в центровете за спешна медицинска помощ, трябва да бъде с 50%, но да стане едновременно с реализацията на останалите три предложения за системата на спешна помощ.

5. Трябва да се въведат стимули за намаляване на солта, захарта и трансмазнините в готовите храни. Да се осигурят средства за профилактични прегледи и целево финансиране (от държавния бюджет или чрез допълнително осигуряване) за рехабилитация и долекуване след рак, инсулт, инфаркт и др.

6. Задължително и належащо е изграждането на системата на електронна лична здравна карта.

 

ДЕСНИТЕ: Без ДДС за болниците

Д-р Илко Семерджиев

1. Увеличаване на разходите за здравеопазване в рамките на мандата от 4,1 на 6% от БВП, без да се вдига здравноосигурителната вноска, а чрез повишаване на събираемостта и намаляване на броя на неосигурените лица. Финансирането трябва да се извършва само на принципа "парите следват пациента" в лечебното здравеопазване и на принципа "бюджетно програмно финансиране" в общественото здравеопазване, когато става въпрос за социално значими заболявания, профилактични и скринингови дейности.
Здравната администрация, спешната помощ, психиатричната помощ, хемотрансфузиологията, противоепидемичните дейности и епидемиологичните проучвания и др. подобни следва да бъдат на бюджетно финансиране.

2. Моделът трябва да се доразвие до заместващо здравно осигуряване. Възстановяване на доброволното здравно осигуряване, което в момента е преобразувано в застраховане.

3. Болничната система трябва да бъде оставена на пациент-ориентирана пазарна регулация. Да се въведе нулева ставка на ДДС за държавните, общинските и частните лечебни заведения и да се премахне корпоративното данъчно облагане за държавните, общински и частни болници, както направихме през 2000 г. Нужни са и нормативни промени за създаване на възможности за публично-частно партньорство в общинските лечебни заведения.

4. Системата на спешна помощ се нуждае от по-добра организация, управление и финансиране.
Ще увеличим възнагражденията на заетите в спешната помощ, ще инвестираме в подобряването на материално-техническата база и ще подобрим организационните и информационни процеси в ЦСМП.

5. Освен подобряване на реализацията и управлението на профилактичните дейности, финансирани от НЗОК, трябва да бъдат развити и допълнителни, целеви, бюджетно финансирани профилактични и скринингови програми за социално значими заболявания.

6. Това наименование не означава нищо, зад него няма дефинирано съдържание, което да съответства на понятието "здравеопазване".

 

ББЦ: Да направим каса само за бедните

Д-р Красимира Ковачка

1. Държавата трябва да покрива изцяло вноските на групите, които осигурява. Преди всякакво увеличение трябва да се осигури ефективен контрол върху разходите на НЗОК.

2. Ние се придържаме към идеята за плавно демонополизиране на НЗОК, за да се даде възможност пазарните механизми да регулират отношенията в здравната система. Държавата трябва да поеме разходите за неосигурените социално слаби и това е по-справедливо, отколкото същото да се прави от болниците. За целта може да се създаде специален редуциран пакет от здравни услуги или да се създаде отделна здравна каса.

3. Трябва да се намери решение на проблема за свръххоспитализиране, като се внедрят стимули за общопрактикуващите лекари за снижение на натиска към болниците. Необходимо е да се създаде и нова система за контрол на качеството на здравните услуги в болниците.

4. Трябва да се увеличи възнаграждението на кадрите в спешната помощ с поне 30% и да се подменя периодично апаратурата и автопаркът. Да се вкарат в системата парамедици и санитарна авиация. Да се въведат протоколи за реакция при спешни ситуации. Освен това е необходимо да се подобри нивото на квалификация на кадрите, да се внедряват нови информационни технологии и организация, позволяващи дистанционно консултиране, телемедицина.

5. Необходимо е да се подобри превантивната дейност на общопрактикуващите лекари за консултиране на пациенти в риск от заболяване и въвеждане на терапия за тези с най-висок риск. Да се подобри промоцията на здраве на работните места, публичните центрове и медиите. Да се въведе задължително здравно образование в училищата. Да се увеличат цените на алкохола и цигарите и част от парите да се връща в здравеопазването. Да се стартира масирана антиреклама срещу тютюнопушенето. Да се започне предварителна законодателна дейност за елиминиране на трансмазнините от храните. Да се подобри етикетирането им с оглед предоставяне на информация за калории, сол, захар, трансмазнини.

6. Трябва да се изгради система на електронно здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай