457 000 деца ще се хранят с плодове в училище

457 000 деца ще се хранят с плодове в училище | StandartNews.com

457 000 деца ще се хранят здравословно след заявено участие в схемата „Училищен плод" за учебната 2015/2016 г. Общият брой учебни заведения, поискали да се включат, е близо 3 450.

На 23 септември приключи приемът на заявления за участие в схемата „Училищен плод" за учебната 2015/2016 г, пише Нова ТВ.

За сравнение, от предходната кампания за учебната 2014/2015 година към момента са изплатени 98% от предвидените по схемата европейски средства. Общият бюджет по схемата за тази учебна година е почти 14 милиона лева, потвърждават от Министерството на земеделието и храните.

В България „Училищен плод" се прилага за шеста поредна година, като се наблюдава голям интерес от страна на учебните заведения и увеличаване броя на подпомогнатите деца с всяка изминала кампания.

Плодовете и зеленчуците, които ще се раздават на децата от началото на ноември месец, с изключение на цитрусовите и бананите, ще се набавят чрез местни покупки и/или от местните пазари. Целта на тази промяна в наредбата е да бъдат стимулирани българските производители.

Децата ще получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци – ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови. Качеството, както и грамажът им се проверяват от ДФ „Земеделие" и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай