3-годишна красавица от Банско се нуждае от подкрепа, за да има безгрижно детство

3-годишна красавица от Банско се нуждае от подкрепа, за да има безгрижно детство | StandartNews.com

Синеока красавица от Банско се нуждае от подкрепа, за да има безгрижно детство. След броени месеци Мартина Танева ще навърши 4 години, а вече проявява огромна борбеност и силен дух в голяма битка.

Ходенето по мъките за семейството й започнало на 7 септември, когато детето поглъща желатинова капсула и получава респираторен и сърдечен арест.

След реанимация в спешния център в Разлог, дишането и сърдечната дейност са възстановени и Марти е транспортирана по спешност в Пирогов в кома, а след това изпада във вегетативно състояние. Направеният ядрено-магнитен резонанс показва наличие на данни за хипоксична енцефалопатия.Един месец по-късно детето постъпва в болница в Турция, където остава два месеца. Там се извършва операция за поставяне на специален шънт. Назначена е и физиотерапия.

Лекарите дават надежда за значително възстановяване на Мартина, но е необходима специализирана интензивна рехабилитация. През ноември детето беше хоспитализирано в клиника в Израел, където се провеждат интензивни терапии за неговото възстановяване. Стойността на едномесечното лечение е 70 000 лв., а сумата е непосилна за семейството на Марти.

Родителите забелязват изключителен напредък и подобрение на състоянието й. „Храни се чрез сонда през корема, но вече започна да яде през устата. Преди беше с празен и блуждаещ поглед, а вече започна да фокусира. Трудно, но когато й кажем да вдигне ръка, започва да се опитва. Вече започна да комуникира с очи, задържа сама глава и следи гласа ми", разказа майката Катерина Танева.

„Мартина е изключително борбено дете. Много е любвеобилна – всеки можеше да гушне и да му каже, че го обича. Толкова любов раздаде... Дано да се върне! Аз вярвам в дъщеря си. Тя няма да се примири да бъде в това състояние", надява се майката.

„Вярвам, че всичко ще приключи благоприятно и ще остане само един лош сън. Надявам се скоро пак да чуя най -прекрасните слова: „Мамо, обичам те". Вие мили хора сте тези, които храните душите и сърцата ни с много топлина, оптимизъм и вяра, да продължим да се справяме смело колкото и да е трудно сега", обръща се Катерина Танева към всички хора с добри сърца.

За да помогнете на Марти в трудната битка, можете да го направите чрез:

DMS MARTINA 17777

СМЕТКА ЗА ДАРЕНИЯ:
Катерина Костадинова Танева /майка/
BG96BUIB78371039070002 СиБанк

За повече информация, можете да се свържете с майката на Марти чрез Facebook. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай