3 месеца лечение елиминира хепатит С от кръвта

3 месеца лечение елиминира хепатит С от кръвта | StandartNews.com

Д-р Весела Георгиева е гастроентеролог в Гастроентерологично отделение на верига болници "Медлайн-Централ Хоспитал" в Пловдив. Завършва Медицинския университет в Пловдив през 2007 г. Член на Българското дружество по гастроентерология и хепатология, Българската асоциация по ултразвук в медицината.

- Д-р Георгиева, отделението по Гастроентерология в болница „Медлайн" лекува значителен брой пациенти с вирусни хепатити, включително и с хепатит С. Какво представлява заболяването и защо е важно откриването на заразените болни?
- Хепатит С е заболяване, което се предизвиква от вирус. Нарича се „тихият убиец", тъй като има свойството да живее в организма 20-30 години, без да предизвика предупредителни симптоми. Моментът на заразяване с вируса много често остава неразпознат, протича като „настинка" или „стомашно неразположение". Инфекцията хронифицира в над 80 % от случаите. Болестта става явна късно, когато са настъпили необратими увреждания на черния дроб - цироза или рак. Ето защо е необходимо активното търсене на заразените, за да се лекуват навреме преди развитието на усложненията. Откриването на новите медикаменти за лечение на Хроничен вирусен хепатит „С" -т. нар. безинтерферонови режими, безспорно е едно от най-значимите събития в Гастроентерологията за последните години.

- Има ли групи от населението, при които изследването за хепатит С е задължително?
- При голяма част от възрастното население заразяването е станало преди 1992 г., но поради липсата на диагностични тестове за хепатит С, инфекцията е останала неразпозната. Често пациентите разбират случайно при профилактични чернодробни изследвания или при даряване на кръв. Ето защо хора, които са претърпели хирургични намеси, стоматологични процедури, кръвопреливания е възможно да са заразени. Рискови групи, които задължително трябва да се изследват, са венозните наркомани, затворниците, болните на хемодиализа, хората с татуировки. Медицинският персонал също е рисков контингент.

- Може ли всеки болен с хроничен вирусен С хепатит да бъде лекуван?
- В България Здравната каса поема лечението на всички болни с хроничен вирусен С хепатит с т.нар. безинтерферонови режими, независимо от стадия на чернодробната болест и придружаващите заболявания. Елиминирането на вируса е над 95%. Пътят на пациента е следният: Първоначално се изследват антитела срещу вируса с кръвна проба. Ако резултатът е положителен, болният трябва да се насочи към специализирани гастроентерологични звена. След това се правят изследвания за нивото на вируса и на неговия генотип. Прави се оценка на степента на увреждане на черния дроб, след което се изготвя документация за кандидатстване за лечението. То е под формата на таблетки и е с продължителност 2 или 3 месеца. За това време вирусът се елиминира от кръвта на болния.

- Споделете случай от Вашето отделение и практика?
- Интересен пример за успешно менажиране на болестта е случаят на мъж на 74 г. , при когото хроничният С хепатит е довел до чернодробна цироза и рак на черния дроб. След 3-месечно лечение с безинтерферонов режим вирусът на хепатит С бе елиминиран. Навременното откриване на рака на черния дроб и малките му размери позволиха той да бъде лекуван с т.нар. „аблация" или по-просто казано –„изгаряне" на туморната тъкан. Към момента болният е в добро състояние и с добра функция на черния дроб.

- Какво трябва да знаем за хроничния вирусен В хепатит?
- Подобно на инфекцията с С хепатит, заразяването често остава нерапознато. За разлика от хепатит С обаче, който се предава предимно по кръвен път, В вирусът се предава и по полов. В момента лечението на хроничния хепатит В се провежда с лекарства, които не могат да унищожат вируса напълно, но спират размножаването му и така той не се открива в кръвта. По този начин чернодробното увреждане не напредва, намалява риска от рак на черния дроб и болният не е заразен за останалите хора. За разлика от Хепатит С за предпазване от инфекция с В вируса се прилага ваксина. Ваксинирането е силно препоръчително за всички рискови групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай