22 болници все още не са част от единната регистрационна система

22 болници все още не са част от единната регистрационна система | StandartNews.com

22 от всички 400 болници все още не са се включили в единната регистрационна система. Информацията е подадена от Националната здравна каса, предава БНР. Днес беше крайният срок в който системата за онлайн регистрация на пациенти трябваше да бъде въведена. Без системата болниците няма да бъдат финансирани от касата. Това е първата стъпка към въвеждането на електронната карта, която е приоритет за Министерството на здравеопазването.

Целта на новата система е да се повиши контрола и да се ограничат фиктивните пациенти. За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ. След като системата провери дали документът е валиден, ще обработи данните от него и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно изпрати информация за това в Централното управление на здравната каса. Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при изписването на пациентите.

Болниците трябва да са снабдени с регистъра четец на данните от личната карта на пациента, а за да се отчетат в онлайн системата, лекарите имат електронни подписи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай