20 минути йога на ден правят чудеса

20 минути йога на ден правят чудеса | StandartNews.com

Само 20 минути йога на ден изострят ума, твърдят учени от САЩ. Те открили, че йогата е по-ефективна за засилването на ума от традиционната аеробика. Само една тренировка с Хатха йога значително подобрява скоростта и точността на човека при изследване на работната памет и концентрация. "Йогата е древна индийска наука и начин на живот и включва не само физически движения и пози, а също и регулиране на дишането и медитация. Практиката включва активно внимание и концентрация, но потенциалните ползи от нея не бяха цялостно изследвани", обясни преди няколко години ръководителят на изследването Неха Готе, професор по кинезиология (наука за човешките движения), здраве и спорт от университета Уейн Стейт в Детройт.

По време на експериментални тренировки по йога участниците били помолени да направят пози в изправено, седнало и легнало положение, като същевременно поддържат стабилно дишане. Упражненията включвали изометрично свиване на различни мускули на тялото, при което мускулите се стягали и отпускали без никакво движение на крайниците.

Упражненията били последвани от медитация, при която участниците се съсредоточавали върху определена поза и дълбоко дишане. След това изследователите накарали участниците да ходят по движеща се пътека за същия период от 20 минути, поддържайки сърдечния си ритъм на ниво между 60 и 70% от максимума.

Те установили, че хората, които правели джогинг 20 минути, не успели да се съсредоточат толкова върху задачите, колкото след тренировката по йога. "Изглежда, че след тренировка по йога участниците успяват по-добре да се съсредоточат върху умствените си ресурси, да обработват информация бързо, по-точно и също така да научават, да помнят и осъвременяват информация по-ефективно, отколкото след тренировка с аеробни упражнения. Дишането и медитацията целят да успокоят ума и тялото и да гонят разсейващите мисли, докато сте съсредоточени върху тялото, позицията и дишането си. Може би тези процеси се пренасят извън йогата, когато изпълнявате умствени задачи или ежедневни дейности", смята Готе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай