Затворили пицерия заради Мартинов

Затворили пицерия заради Мартинов | StandartNews.com

Пицерия, която е свързана със свител срещу Живко Мартинов, е била затворена. Това е станало със заповед на със заповед на директора на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Добрич. Административният съд в града е отменил нареждането като незаконосъобразно, което Прокуратурата определя като индикация за упражняване на натиск. Това разкри говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на пресконеференция в Добрич, цитирана от "Фокус".

На други свидетели се правят масирани проверки на фирмите. По-рано днес Арнаудова обяви пред bTV, че има натиск върху тях. Затова и в Добрич има 10 служители на звено "Защита на свидетели", което е прецедент. "До сега никой не е поискал такава от МВР или бюрото, но ако пожелаят ще я получат", коментира говорителят на Сотир Цацаров. 

До сега са дали показания трима свидетели. Предстои да бъдат изслушани още толкова. Окръжният прокурор на Добрич също ще бъде разпитан. 

Разследването има за цел да установи всички обстоятелства, всички престъпления. Ако има замесени и други лица, дори и в качеството на помагачи, няма съмнение, че спецзвеното ще повдигне обвинение и на тези лица, коментира Арнаудова. 

Тя разкри, че едно от престъпленията на Мартинов се нарича - лично укривателство. Притискани са служители на МВР и Прокуратурата, за да може личност, работила в Министерство на финансите, която заради пътно произшествие през 2012 година има присъда на първа инстанция в Добричкия окръжен съд, да бъде отървана. Получена е жалба и прокурор е направил проверка. "Можем да приемем, че това са престъпления, разкрити от прокурор", заяви Арнаудова.

В друг случай е упражнен натиск да бъда анулиран фиш на шофьора на Живко Мартинов, който е управлявал фирмената му кола.

В третия случай престъплението против реда на управление е било да бъде изпълнено желание на Живко Мартинов и да бъдат притискани чрез проверки и досъдебни производства, включително да бъдат задържани определени лица. Част от тях са били в договорни отношения с Живко Мартинов и той е смятал, че те му дължат пари, каза още Румяна Арнаудова.

Било е поръчвано на определени ръководни длъжности от МВР да притискат търговци да заплатят определени суми. Натискът е ставал чрез образуване на дела и задържане. Голяма част от тези длъжностни лица вече не са в системата на МВР, защото не са се поддали на натиска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай