Заради мизерията в затворите: Бремен не ни връща бандити

Заради мизерията в затворите: Бремен не ни връща бандити | StandartNews.com

Използването на СРС-та не е ефективно, признаха магистрати

Подсъдими се спасяват от затвор у нас, като бягат в Германия. Това стана ясно от думите на наказателното отделение на Варненския окръжен съд Иваничка Славкова.

Тя даде пример с отказа на германски съд да ни върне двама обвиняеми за кражби в особено големи размери. За тях законът предвижда наказание между 10 и 30 години затвор. Магистратите във Варна поискали с европейска заповед за арест съдът в Бремен да предаде единия обвиняем, но получава отказ заради лошите условия във Варненския затвор. Друг обвиняем също успява да се добере до Германия и същият съд със същите мотиви отказва да го върне в България. Казусът стига до Евроджъст, службата, която се занимава със спорни въпроси, възникнали между националните правосъдни системи на отделните страни членки в ЕС.

В преписката на Варненския съд се поставя въпросът, ако според германските власти Варненският затвор е неподходящ, дали може да се използва друг затвор в България.

"Отговорът от националното бюро на Германия към Евроджъст беше светкавичен и категоричен - не само няма да предадат тези двама обвиняеми, но повече няма да уважават европейски заповеди за арест от България заради лошите условия в затворите. Това за нас означава, че това дело ще се спре", каза съдия Славкова. Тя допълни, че в случая варненските магистрати могат да направят само едно: да изпратят писмо до министъра на правосъдието.

Ефективността на специалните разузнавателни средства (СРС), използвани във Варна през 2014 година, е била изключително ниска. Това стана ясно от отчета на Варненския окръжен съд (ВОС) за миналата година. Окръжните съдии са издали 244 разрешения за ползване на СРС срещу 167 лица. Само в 22% от случаите обаче в съда са внесени веществени доказателства. Това е най-ниската стойност за последните няколко години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай